Hlavní obsah

Rusko chce oddálit protiofenzivu. Chystá simulaci jaderné havárie, tvrdí Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Záporožskou jadernou elektrárnu (ilustrační obrázek).

Reklama

Ukrajina tvrdí, že chystaná protiofenziva začne co nevidět. Rusko se ji ale bude nejspíš snažit pozdržet, aby se stihlo lépe připravit. Podle ukrajinské rozvědky plánuje v Záporožské elektrárně provést „masivní provokaci“.

Článek

Rusko chce zmařit dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzivu. V Záporožské jaderné elektrárně, která je pod kontrolou ruských sil, chystá simulaci závažné havárie s cílem pozastavit obávaný protiúder, varuje ukrajinské ministerstvo obrany.

„Rusové v nejbližších hodinách připravují masivní provokaci a imitaci havárie v Záporožské jaderné elektrárně,“ oznámila v pátek ukrajinská vojenská rozvědka.

„Chystají se zaútočit na území Záporožské jaderné elektrárny. Poté oznámí únik radioaktivních látek,“ stojí dále v prohlášení, které rozvědka později sdílela i na sociálních sítích.

O plánované akci podle Kyjeva svědčí například to, že ruské jednotky v pátek nabořily plánované střídání inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří v elektrárně sídlí. Sama organizace o narušení provozu neinformovala.

Zpráva o úniku radiaktivního materiálu by podle ukrajinských zpravodajských služeb vzbudila pozornost celého světa a vyústila v rozsáhlé mezinárodní vyšetřování, které by vedlo k pozastavení veškerých bojových operací.

Jaký význam má Záporožská elektrárna?

Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.

Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1000 MW, tedy celkem třikrát větším než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyrábí pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačí na proud pro zhruba čtyři miliony domácností.

Z toho by těžilo zejména Rusko, které by dostalo více času k přeskupení svých sil a lepší přípravě na očekávaný protiúder, tvrdí ukrajinská rozvědka. Podle ní je jednoznačné, že by Kreml z incidentu v elektrárně obvinil Kyjev.

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v rozhovoru, který v sobotu zveřejnila stanice BBC, potvrdil, že Ukrajina je připravena na zahájení protiofenzivy.

Konkrétní datum nezmínil. Prozradil ovšem, že operace s cílem získat zpět území zabrané Ruskem by mohla začít „zítra, pozítří nebo za týden“. „Bylo by podivné, kdybychom oznamovali data, kdy má začít ta nebo jiná událost. Takhle se to nedělá… Naše země má před sebou velmi odpovědný úkol. A my chápeme, že nemáme právo udělat chybu,“ dodal.

Jak upozorňuje server Al-Džazíra, před očekávanou protiofenzivou se začaly množit obavy o bezpečnost největší ukrajinské jaderné elektrárny. Šéf MAAE Rafael Grossi začátkem května vydal prohlášení, ve kterém situaci v okolí Záporožské elektrárny označil za „čím dál nepředvídatelnější a potenciálně nebezpečnější.“

Pozorovatelé v oblasti v poslední době sledují zvýšenou vojenskou aktivitu v okolí Záporožské elektrárny. Minulý týden upozornili na to, že ruské jednotky posilují obranné pozice v jejím okolí.

Rusko obsadilo Záporožskou jadernou elektrárnu krátce po zahájení invaze na Ukrajinu. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar tak nyní prakticky vede frontová linie, Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem vinily z ostřelování zařízení.

Reklama

Doporučované