Hlavní obsah

Kritici války přijdou o majetek, navrhují v Rusku

Foto: Profimedia.cz

Andrej Klišas, předseda výboru Rady federace pro ústavní legislativu a budování národa, potvrdil, že ruské zákony by mohly umožnit konfiskaci majetku.

Reklama

aktualizováno •

Rusům, kteří urazili ozbrojené síly, by mělo být možné zabavit majetek. Podle státní agentury TASS to uvedl předseda senátního výboru pro ústavní legislativu. Už dříve padaly návrhy zabavovat majetek Rusům, kteří opustí zemi.

Článek

Andrej Klišas, předseda výboru Rady federace pro ústavní legislativu a budování národa, uvedl, že je možné zabavit majetek ruským občanům, kteří urazili ozbrojené síly. Bude však nutné zpřesnit definice a pozměnit trestní zákoník.

S návrhem zabavovat majetek už dříve přišel předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. „Takový přístup je možný, ale je třeba upravit formulaci skutkové podstaty trestného činu a provést příslušné změny v trestním zákoníku,“ uvedl Klišas.

Vjačeslav Volodin dle svého účtu na Telegramu považuje za správné doplnit ruský trestní zákoník o ustanovení o konfiskaci majetku ruských občanů, kteří opustili Rusko. Podle ruských zákonů mohou být takové činy například spolu s urážkami země považovány za výzvy k extremismu, diskreditaci ruských ozbrojených sil nebo rehabilitaci nacismu.

Podle Volodina by konfiskace majetku fungovala jako náhrada způsobené škody. Poznamenal, že někteří ruští občané v poslední době zjistili, že je možné urážet Rusko, jeho obyvatele, vojáky a důstojníky a zároveň „otevřeně podporovat nacisty“.

Dosavadní opatření jsou dle něj nedostatečná a fakt, že si „tito lidé díky Rusku žijí pohodlně, je špatně“. Rusy, kteří opustili zemi a dále v zahraničí pronajímají nemovitosti a „dostávají honoráře na úkor Rusů“, označil za „darebáky“.

„Zároveň si dovolují veřejně kydat špínu na Rusko, urážet naše vojáky a důstojníky. Cítí svou beztrestnost a věří, že na ně spravedlnost nedosáhne,“ řekl Volodin.

Kreml před těmito nápady varoval. „Něměli bychom tak říkajíc otevírat některé Pandořiny skříňky,“ poznamenal v pátek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Nepřátelé jsou nepřátelé, musíme s nimi bojovat, ale zbytek jsou naši občané a měli by jimi zůstat,“ dodal podle agentury TASS.

Peskov ovšem připustil, že jde o relevantní téma. Podle něj by se ale stát měl snažit, aby se Rusové, kteří zemi opustili, vrátili do vlasti.

V důsledku ruské invaze na Ukrajinu a zejména podzimní mobilizace opustily zemi statisíce lidí.

Reklama

Doporučované