Hlavní obsah

Rusko posiluje obranu na severovýchodě Ukrajiny. Soustředí zde 100 tisíc vojáků

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Ruští vojáci. Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko se snaží o prolomení ukrajinské obrany na severovýchodě země. U měst Kupjansk a Lyman soustředilo přes 100 tisíc vojáků, tvrdí mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Článek

Rusko soustředilo na severovýchodě Ukrajiny u měst Kupjansk a Lyman přes 100 tisíc vojáků a snaží se tam prolomit ukrajinskou obranu, řekl mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj v televizním vysílání.

O ofenzivě ruských invazních sil u Kupjansku v Charkovské oblasti informovala ukrajinská armádě už dříve, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu, podle níž o ní hovořil například velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Ve směru na Lyman a Kupjansk nepřítel soustředil velmi silné uskupení – více než 100 tisíc lidí, přes 900 tanků, více než 555 dělostřeleckých systémů a 370 salvových raketometů,“ uvedl dnes Čerevatyj. „Pro pochopení – na vrcholu byl počet sovětských vojáků v Afghánistánu 120 tisíc,“ poznamenal mluvčí, podle něhož se Rusové snaží v těchto místech prolomit ukrajinskou obranu. „Naši vojáci pevně drží obranu,“ doplnil.

Syrskyj podle BBC dříve uvedl, že operační situace je na východě nadále složitá. „Nepřítel přešel do ofenzivy ve směru na Kupjansk, přičemž si stanovil za cíl porazit naše jednotky v oblasti Kupjansku a pokračovat v ofenzivě hluboko do našich bojových sestav,“ uvedl velitel ukrajinských pozemních sil.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v neděli na platformě Telegram informovala, že Ukrajinci se u Kupjansku v Charkovské oblasti snaží zabránit postupu ruských invazních sil.

Zprávy z bojiště

Největší ukrajinské úspěchy se v uplynulém týdnu nedostavily na hlavních směrech ofenzivy, nýbrž v okolí Bachmutu. Pokud by Ukrajinci ovládli klíčové pozice v kopci, Rusové by nejspíš museli ustoupit o několik kilometrů.

V pondělí napsala, že ruské síly tak reagují na ukrajinskou iniciativu a postup jinde a snaží se odlákat pozornost a poutat na sebe ukrajinské vojáky. „Rusové zpanikařili při našem postupu u Bachmutu,“ uvedla s poznámkou, že ukrajinské jednotky tam obsadily téměř všechny dominantní výšiny v okolí města.

Podle Čerevatého se Rusové pokoušejí dosáhnout alespoň nějakého úspěchu poté, co se Ukrajina chopila iniciativy u Bachmutu, kde jsou podle něj invazní síly v defenzivě a jejich ztráty rostou, informovala stanice CNN.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované