Hlavní obsah

Rusko představilo novou ultra tichou ponorku

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Ponorka Kronštadt během uvedení do služby na snímku zveřejněném ruským ministerstvem obrany.

Reklama

Údajně se jedná o nejmodernější ruskou nejadernou ponorku. 66,7 metrů dlouhé plavidlo, které je schopné operovat v hloubce až 300 metrů, nad ostatními vyniká svojí tichostí. Právě ta umožňuje větší efektivitu v boji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské námořnictvo ve středu v petrohradské loděnici uvedlo do provozu novou ultra tichou ponorku. Informoval o tom server The Barents Observer s odvoláním na ruské námořnictvo.

B-586 Kronštadt je teprve druhou ponorkou třídy Lada ve službách ruského námořnictva. Její výroba trvala téměř 20 let a podle odborníků jde o nejmodernější nejadernou ponorku v ruském námořnictvu.

Podle inženýra ruského námořnictva Igora Vilnita je ponorka unikátní zejména díky tomu, že je mimořádně tichá, a dovede se proto dobře ukrýt před nepřítelem. Na tuto její přednost před časem upozornil i americký server The Drive.

„Rád bych zdůraznil zejména její hydroakustiku: nejedná se pouze o širší rozsah akustických vln, ale také dokáže vyhledávat cíle na mnohem vyšší vzdálenosti. Bylo vynaloženo hodně úsilí, aby toho bylo dosaženo,“ popsal Vilnit.

Ponorka měřící 66,7 metrů je schopná operovat v hloubce až 300 metrů. Dále dokáže pojmout posádku o velikosti až 35 lidí a je vybavena nejrůznějšími technologiemi včetně raket Kalibr.

Plavidlo se nejspíše stane součástí Severní flotily, není to ale jisté. Objevují se i spekulace, že by se mohlo přidat k Tichomořské flotile.

Reklama

Související témata:

Doporučované