Hlavní obsah

Ruský generál Armageddon končí. Přichází muž ze stínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Končící vrchní velitel ruských leteckých sil Sergej Surovikin (vlevo) a ministr obrany Sergej Šojgu (uprostřed).

Reklama

Známého generála Sergeje Surovikina podezřelého z napojení na vagnerovce v čele ruských leteckých sil zřejmě nahradil jeho zástupce. Viktor Afzalov je přitom muž, o němž mnoho netuší ani ruská média.

Článek

Ruský generál Sergej Surovikin, který se z očí veřejnosti vytratil po vzpouře vagnerovců na konci června, byl v úterý oficiálně zbaven funkce šéfa vzdušných a kosmických sil.

Tento krok završil Surovikinův pád z ruského mocenského centra, který odstartoval už v době, kdy ho na postu velitele „speciální vojenské operace“, jak Moskva agresi na Ukrajině nazývá, vystřídal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Ve funkci ho pravděpodobně, přinejmenším dočasně, vystřídá jeho dosavadní zástupce, náčelník štábu vzdušných sil Viktor Afzalov. Informovaly o tom ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti a deník Izvestija s odkazem na své nejmenované zdroje.

O Afzalovově kariérním vzestupu se spekulovalo už od července. Generálplukovník se už tehdy vůbec poprvé místo Surovikina objevil po boku náčelníka generálního štábu Gerasimova. Na Afzalovu rostoucí moc ve své pravidelné situační zprávě o válce na Ukrajině poukazovalo i britské ministerstvo obrany (psali jsme zde).

Před několika dny, kdy ještě funkci formálně zastával „nedostupný“ Surovikin, britské ministerstvo upozornilo, že na Afzalova zřejmě dopadne intenzivní tlak, kterému v současné době čelí ruské letecké síly, konkrétně pak protivzdušná obrana, v souvislosti s pokračujícími dronovými útoky na ruském území.

Foto: Screen z videa Ministerstva obrany Ruské federace, Seznam Zprávy

Viktor Afzalov v roce 2020 během videokonference, při které podával hlášení ministru obrany Sergeji Šojguovi.

Kdo je Viktor Afzalov

Informace o muži, který nahradí „generála Armageddona“, jak se Surovikinovi pro jeho bezohledné bojové taktiky přezdívá, jsou kusé.

Afzalov velel krátce vzdušným a kosmickým silám už v době, kdy Surovikin stál v čele ruských invazních vojsk na Ukrajině, tedy od loňského října do letošního ledna. Agentura RIA Novosti upozorňuje, že tehdy zastával pozici úřadujícího velitele resortu.

Afzalov působil po celou svou kariéru v oblasti protivzdušné obrany. Předtím než se stal v roce 2018 zástupcem velitele vzdušných a kosmických sil, působil například jako velitel vzdušných sil a armády protivzdušné obrany Východního vojenského okruhu.

Na rozdíl od Surovikina, který si za nelítostné bombardování odpůrců vlády Bašára Asada v Sýrii vysloužil přezdívku „velitel Surovyj“ (čili přísný, tvrdý, surový), Afzalov nemá bojové zkušenosti, píše analytický server 301.

Projekt sbírající informace o Rusech, kteří se podílejí na válce na Ukrajině, však Afzalova označuje jako muže, který se „přímo účastnil plánování a organizace ruské vojenské invaze na Ukrajinu“ a  je „zodpovědný za plánování leteckých raketových útoků na ukrajinské civilní obyvatelstvo a energetickou infrastrukturu“.

Zprávy z bojiště

Ukrajinské velení nasadilo do boje další čerstvé jednotky, ofenziva i tak postupuje pomalu. Ruská armáda má také dost mužů na obnovu zničených jednotek – včetně těch, které se v první fázi války neosvědčily.

Afzalov se doposud držel spíše v ústraní, nejde o příliš známou osobu. Tento fakt dokresluje i to, že ruská média ve zprávách o jeho jmenování většinou zmiňují jen základní životopisná fakta a články často nedoprovází ani generálova fotografie. Na snímcích na stránkách ruského ministerstva obrany je Afzalov vidět jen nezřetelně, objevil se pouze na několika videích.

Server News.ru v souvislosti s Afzalovovým povýšením oslovil dalšího generála ruského letectva Sergeje Lipovoje. Podle něj má nový velitel za sebou úspěšnou kariéru. „Jeho kolegové o něm mluví velmi dobře, těší se autoritě u vedení ministerstva obrany,“ prohlásil Lipovoj.

Podle něj ale ještě není jasné, jestli je Afzalov definitivní, nebo pouze dočasná volba.

Budoucnost Surovikina zůstává záhadou

O odstoupení Surovikina se spekulovalo už od konce června, kdy v Rusku proběhl krátký pokus o převrat pod taktovkou šéfa Vagnerovy armády Jevgenije Prigožina, se kterým generál dlouhodobě udržoval blízký vztah.

Surovikin se tehdy objevil na videu, ve kterém vagnerovce rozpačitě vyzýval, aby se vzdali. Pak se po něm slehla zem.

Podle západních a ruských opozičních médií byl Surovikin zatčen a uvězněn kvůli podezření z podílu na organizování vzpoury. List The New York Times po incidentu napsal, že o vzpouře Surovikin dopředu věděl, stanice CNN uvedla, že byl dokonce tajným členem žoldnéřské skupiny (psali jsme zde).

Více o Sergeji Surovikinovi

Psal se 8. říjen 2022, když ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu jmenoval zvláštního velitele okupačních sil na Ukrajině. Po více než sedmi měsících války poprvé ukázal prstem na člověka, který dostal „ukrajinský směr“ do přímé zodpovědnosti. Tím člověkem byl pětapadesátiletý armádní generál Sergej Surovikin.

Kde se Surovikin v současné době nachází a jaká ho čeká budoucnost, zůstává nejasné. Už 12. července šéf obranného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov oznámil, že Surovikin „odpočívá“ a „je nedostupný“.

Zdroj obeznámený se situací teď serveru RBK řekl, že generál „byl odvolán z funkce z důvodů převelení na jinou pozici a je k dispozici (ministerstvu obrany)“. Další zdroj mu zase sdělil, že Surovikin si v současné době užívá „krátkou dovolenou“.

To řekl serveru News.ru i zmíněný generál Lipovoj. Podle něj „je i Surovikin člověk“, a tak dostal čas znovu nabrat síly po službě v Sýrii a na Ukrajině.

Reklama

Související témata:
Viktor Afzalov

Doporučované