Hlavní obsah

Ztracený Surovikin „odpočívá“, tvrdí přední ruský poslanec

Foto: Kremlin.ru

Generál Sergej Surovikin (vlevo) velel ruské armádě na Ukrajině od října do ledna. Na snímku s ministrem obrany Sergejem Šojguem (uprostřed).

Reklama

Šéf obranného výboru ruské Státní dumy oznámil, že je generál Sergej Surovikin „nedostupný“. Přiživil tak mnohé spekulace o jeho možném osudu.

Článek

Bývalý ruský velitel na Ukrajině generál Sergej Surovikin se ztratil z očí veřejnosti po vzpouře vagnerovců na konci června. Podle Andreje Kartapolova, šéfa obranného výboru ruské Státní dumy, „odpočívá“ a „je nedostupný“, informovala BBC.

Poslanec o stavu generála mluvil na telegramovém kanálu Shot. Ve videozáznamu neupřesnil, kde se generál v současné době nachází.

Ve středu spekulace o odstavení Surovikina přiživilo i britské ministerstvo obrany, které ve své pravidelné situační zprávě o válce na Ukrajině poukázalo na vzestup jeho zástupce Viktora Afzalova. Právě on se na začátku týdne objevil po boku náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, a to vůbec poprvé, ačkoli je Afzalov ve funkci už čtyři roky.

Ruský exilový web The Moscow Times několik dnů po vzpouře napsal, že byl generál Surovikin zatčen a vyslýchán kvůli podezření, že během vzpoury spolupracoval s vagnerovci a jejich zakladatelem Jevgenijem Prigožinem. O jejich blízkém vztahu se spekulovalo už měsíce předtím.

Generál Armagedon

Americký deník The New York Times později s odkazem na zdroje z tajných služeb napsal, že Surovikin o vzpouře dopředu věděl. Během ní ale vystoupil ve videu na podporu ruské armády, proti jejímuž velení se Prigožin postavil. Jednalo se ale zároveň o poslední moment, kdy byl spatřen na veřejnosti.

Více o Sergeji Surovikinovi

Psal se 8. říjen 2022, když ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu jmenoval zvláštního velitele okupačních sil na Ukrajině. Po více než sedmi měsících války poprvé ukázal prstem na člověka, který dostal „ukrajinský směr“ do přímé zodpovědnosti. Tím člověkem byl pětapadesátiletý armádní generál Sergej Surovikin.

Do čela ruské armády na Ukrajině byl Surovikin dosazen v říjnu 2022. Pod jeho vedením Rusko zahájilo ničivé útoky na energetickou infrastrukturu, jež nechaly v zimě miliony Ukrajinců bez přístupu k elektřině a vodě. Ve funkci skončil po třech měsících, kdy ho nahradil Gerasimov. Surovikin se stal jeho zástupcem.

Svou brutalitou generál proslul už během svého angažmá v Sýrii, čímž si vysloužil přezdívku „generál Armagedon“.

Vagnerovci už předali techniku, tvrdí Moskva

Vagnerovská vzpoura skončila nečekaně, když se žoldnéři dostali asi 200 kilometrů od Moskvy. Prigožin údajně ustoupil po dohodě zprostředkované běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem. Velení armády pak vagnerovce vyzvalo, aby podepsali smlouvy s ministerstvem obrany, nebo odešli do civilu či do zahraničí.

Tento týden ruské ministerstvo obrany zveřejnilo prohlášení, ve kterém tvrdí, že mu vagnerovci už předali vojenskou techniku, a doložilo to videem.

Neexistují však důvěryhodné zdroje, které by potvrdily, že vybavení patřilo žoldnéřské organizaci.

Reklama

Doporučované