Hlavní obsah

Ruský soud poslal na 12 let do vězení bývalého ministra Abyzovova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Michail Abyzov u soudu.

Reklama

Abyzov do roku 2018 jako ministr zodpovídal za projekt Otevřená vláda, který měl zaručit transparentnost státní moci a její přiblížení občanům. Zatčen byl už v roce 2019.

Článek

Soud v Moskvě dnes uložil trest 12 let odnětí svobody bývalému ruskému ministrovi Michailu Abyzovovi, a to za vytvoření zločinecké organizace a zpronevěru. Informovala o tom stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda na svém webu. Abyzov do roku 2018 jako ministr zodpovídal za projekt Otevřená vláda, který měl zaručit transparentnost státní moci a její přiblížení občanům. Zatčen byl už v roce 2019.

Před svým působením v ruském kabinetu Abyzov zastával vedoucí pozice ve velkých energetických a těžařských společnostech. Časopis Forbes ho v roce 2021 zařadil mezi 200 nejbohatších Rusů.

Podle rozsudku v době svého působení ve funkci ministra ukradl z účtů několika společností čtyři miliardy rublů (dnes asi miliardu korun) a peníze převedl do zahraničí. Konkrétně podle soudu podvedl akcionáře elektrárenských společností na Sibiři, z nichž nezákonně odčerpal finanční prostředky, uvedla agentura DPA. Abyzov vinu popírá.

V době svého zadržení žil sice dlouhodobě v Itálii, ale vrátil se do Ruska na oslavu narozenin. Zadržen byl na letišti, když chtěl znovu vycestovat ze země.

Reklama

Související témata:

Doporučované