Hlavní obsah

Ruský soud prodloužil vazbu nacionalistovi, který kritizoval Putina

Foto: Denis Kornilov, Shutterstock.com

Igor Girkin na archivním snímku.

Reklama

Igor Girkin v listopadu oznámil, že plánuje kandidovat v jarních volbách na ruského prezidenta. Soudní rozhodnutí ale jeho plány maří.

Článek

Moskevský městský soud ve čtvrtek prodloužil o šest měsíců vazbu bývalému ministru obrany samozvané Doněcké lidové republiky Igoru Girkinovi, kterého ruská bezpečnostní služba FSB obviňuje z veřejných výzev k extremismu, píše ruský server Info24. 

Girkin, známý také jako Igor Strelkov, v listopadu oznámil, že se chce v březnových volbách ucházet o prezidentský úřad. Rozhodnutí soudu však ještě více snižuje šance, že by vůbec mohl kandidovat, napsala agentura Reuters.

Ve vazební věznici Girkin zůstane ještě dlouho po prezidentských volbách, které jsou v Rusku naplánované na 17. března. Toto datum odhlasovala horní komora ruského parlamentu. Jednasedmdesátiletý prezident Vladimir Putin, který je u moci už dvě desetiletí, oficiálně svou kandidaturu neoznámil, ale všeobecně se očekává, že se tak stane.

Bývalý důstojník tajné služby FSB Girkin od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Nizozemský soud ho loni v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Rusko nicméně osoby odsouzené v případu letu MH17 odmítá vydat.

Tento stoupenec ruské války proti Ukrajině stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i Putina a označoval je za neschopné. Podle Reuters otevřenou kritikou šéfa Kremlu překročil hranici, přes kterou se neodvážil jít ani vůdce žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, jenž několik týdnů po vzpouře vagnerovců vůči ruskému armádnímu velení zahynul při zřícení letadla.

Další jednání soudu v Girkinově kauze je naplánováno na 14. prosince. Bude se konat za zavřenými dveřmi, navzdory požadavkům Girkina a jeho obhajoby, informuje web The New Voice of Ukraine.

Reklama

Související témata:

Doporučované