Hlavní obsah

Ruským sportovcům se pootevírá cesta na olympiádu v Paříži. Díky zeměpisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin s hokejisty během setkání s ruskými sportovci a členy týmu, kteří se zúčastnili zimních olympijských her v Pchjongčchangu 2018.

Reklama

Navzdory pokračující ruské agresi na Ukrajině, by se mohla uvolnit omezení pro ruské a běloruské sportovce. Mezinárodní olympijský výbor bude nyní zvažovat návrh, který by pro ně představoval cestu i k olympijským hrám v Paříži.

Článek

Sportovci Ruska i Běloruska v současnosti nemohou kvůli ruské invazi na Ukrajinu startovat v mezinárodních soutěžích ve většině sportů. Nyní pro ně ale svítá naděje, že by se mohli zúčastnit olympijských her v Paříži, které se budou konat v roce 2024. A to navzdory tomu, že by ruský režim nadále vedl válku na Ukrajině.

Start na olympiádě by sportovcům umožnil návrh organizace OCA zastřešující národní olympijské výbory Asie, který žádá, aby se mohli zúčastnit jejích kvalifikačních soutěží na olympiádu. Rusko, jehož území se rozléhá v Evropě i Asii, je pro účely sportovních akcí tradičně považováno za součást Evropy.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že návrh, který padl na 11. olympijském summitu ve švýcarském Lausanne, zváží. Podle deníku The Guardian se očekává, že bude přijat.

„Během debaty prezident Olympijské rady Asie (OCA) uvedl, že už na asijském kontinentu důvody pro vyloučení sportovců nejsou. OCA nabídla, že umožní účast sportovců z Ruska a Běloruska na soutěžích v Asii pod svou záštitou, přičemž bude respektovat uložené sankce,“ uvedl MOV po olympijském summitu.

Výbor dal nicméně jasně najevo, že sportovní sankce vůči Rusku a Bělorusku jako zemím zůstanou v platnosti. To znamená, že státy nebudou moci nadále pořádat mezinárodní sportovní akce.

Rusko dostalo stopku ve světovém sportu

Nosiči vody přibližují, jak na ruskou invazi na Ukrajinu zareagoval český a světový fotbal. FIFA se nakonec probudila a vyřadila Rusy z probíhající kvalifikace o MS. Jaká budoucnost asi potká Abramovičovu Chelsea s Petrem Čechem?

Vedení českého hokeje nevylučuje, že by se MS v ledním hokeji mohlo v Česku konat o rok dříve, než se plánovalo. Odebrání volejbalového MS v Rusku může část turnaje posunout do českých hal už letos.

Jejich sportovci nesmí nosit barvy své země, zakázané je i hraní jejich hymny nebo využívání dalších státních symbolů. Ruští atleti, kteří podporují invazi na Ukrajinu, by se nesměli účastnit ani tak, podotýká Guardian.

Návrh vítá prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov. „Něco, v co ještě nedávno věřil jen málokdo, se může brzy stát skutečností,“ napsal na telegramu a předpověděl, že ruští sportovci by se mohli vrátit do olympijské kvalifikace „v blízké budoucnosti“.

Čtyři dny po začátku ruské invaze doporučil MOV vyloučit ruské a běloruské sportovce ze soutěží s odvoláním na obavy o bezpečnost a integritu soutěží. Většina olympijských sportů následovala jeho příkladu a zavedla zákazy.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach před několika dny nicméně řekl, že únorové doporučení vydala jeho organizace s těžkým srdcem a porušila tím své zásady.

Sportovci by podle organizace neměli být vyloučeni jen na základě své národnosti. Již ve středu tak uvedl, že MOV zvažuje možnosti, jak by se mohli běloruští a ruští atleti do mezinárodních soutěží vrátit.

Podobný názor vyjádřil podle Guardianu rovněž francouzský prezident Emmanuel Macron, který řekl: „Sport by se neměl politizovat. Tyto velké akce mají umožnit sportovcům ze všech zemí, někdy i ze zemí, kde se válčí, aby sport ožil. Také možnost najít prostřednictvím sportu způsoby diskuse tam, kde spolu lidé už nemohou mluvit – myslím, že by to mělo být zachováno.“

Návrat ruských sportovců do mezinárodních soutěží ovšem kritizují ukrajinští představitelé. „Od února Rusko zabilo 184 ukrajinských sportovců. A nyní pan Bach cituje Emmanuela Macrona, který údajně prohlásil, že „sport by neměl být politizován“ a že se sportovci z Ukrajiny, Ruska a Běloruska by se mělo zacházet stejně. Využívání sportu k whitewashingu válečných zločinů je odporné,“ napsal na twitter ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Pokud se ruští sportovci skutečně vrátí na světové soutěže, ukrajinští sportovci by mohli akce na protest bojkotovat, předvídá agentura AP.

Odkazuje se na příklad z minulosti, kdy Mezinárodní federace juda povolila Rusku a Bělorusku soutěžit pod neutrální vlajkou a Ukrajina se tak odmítla účastnit a tvrdila, že mnozí členové ruského týmu slouží také jako příslušníci armády. Mezinárodní judistická federace pak v září dočasně vyloučila Rusko a Bělorusko ze svých soutěží až do ledna 2023.

Reklama

Doporučované