Hlavní obsah

Rusové hledají informace mimo Rusko, BBC hlásí trojnásobek zájmu

Foto: Seznam Zprávy

Pohled na ruskojazyčnou verzi zpravodajského portálu BBC.

Reklama

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Za poslední týden zaznamenala rekordní dosah 10,7 milionu lidí (oproti 3,1 milionu), uvedla BBC v tiskové zprávě.

Článek

Britská veřejnoprávní korporace zveřejnila, jak moc se zvedl zájem Rusů o jiné než vládou posvěcené informace. Miliony Rusů teď sledují BBC News.

Sledovanost ruskojazyčného zpravodajského webu BBC se oproti celoročnímu týdennímu průměru více než ztrojnásobila. Zatímco ještě před týdnem činil dosah serveru 3,1 milionu lidí, za poslední týden padl rekord – 10,7 milionu lidí.

V angličtině se návštěvnost stránek bbc.com v Rusku v minulém týdnu zvýšila o 252 % na 423 tisíc.

„Obrovskou popularitu si získaly digitální přímé přenosy, které lidem poskytují aktuální informace, vysvětlení a reportáže od odborných novinářů přímo na místě. Živě vysílaná stránka v ruštině informující o invazi byla s 5,3 milionu zobrazení nejnavštěvovanější stránkou v rámci všech neanglicky mluvících služeb BBC World Service,“ uvedla BBC.

Sledovanost ukrajinskojazyčné stránky se od začátku roku více než zdvojnásobila, za poslední týden dosáhla 3,9 milionu (oproti 1,7 milionu) a sledovanost stránky bbc.com na Ukrajině vzrostla o 154 %.

Tato čísla představují přímou návštěvnost webových stránek BBC a po započtení údajů o sledovanosti sociálních médií pravděpodobně výrazně vzrostou.

„Často se říká, že pravda je první obětí války. V konfliktu, kde se šíří dezinformace a propaganda, je zjevně potřeba věcného a nezávislého zpravodajství, kterému mohou lidé důvěřovat – a významným posunem je, že se na BBC obracejí další miliony Rusů. Budeme i nadále poskytovat ruskému lidu přístup k pravdě, jak jen to bude možné,“ uvedl Tim Davie, generální ředitel BBC.

Zvýšený zájem Rusů zaznamenala například i americká CNN.

Foto: Seznam Zprávy

Jak se v Rusku zvýšil zájem o BBC a CNN, měřeno Google Trends.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované