Hlavní obsah

Rusové nesmí autem do Pobaltí ani do Finska

Foto: Anna Krivitskaja, Shutterstock.com

Kolona aut před rusko-finským hraničním přechodem u obce Torfjanovka. Foto z roku 2019. 

Reklama

Zákaz se týká i automobilů, které jsou nyní na finském území. Severskou zemi musejí opustit do poloviny března.

Článek

Občanům Ruska se ještě více ztíží cestování do sousedních států, které jsou členy Evropské unie. Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová v pátek oznámila, že její země se od soboty připojuje k Estonsku, Lotyšsku a Litvě a zakáže vjezd na své území osobním autům registrovaným v Rusku.

„Podle našich odhadů nová pravidla výrazně omezí provoz na hranici mezi Finskem a Ruskem,“ citovala ministryni finská veřejnoprávní stanice Yle.

Zákaz, který vychází z doporučení Evropské komise, se nevztahuje na občany EU a osoby z jejich nejbližšího okolí, zaměstnance diplomatických misí nebo osoby cestující do Finska z humanitárních důvodů. Platí ale pro Rusy, kteří mají ve Finsku trvalý pobyt.

Opatření dopadne také na ruská vozidla, která jsou momentálně na finském území. Tato auta musejí severskou zemi opustit do poloviny března příštího roku.

Podle Valtonenové se neuvažuje o konfiskaci ruských vozidel, jak se někdy spekulovalo.

Finsko má z unijních zemí s Ruskem nejdelší hranici (více než 1300 kilometrů) a loni podobně jako další země EU přestalo ruským občanům vydávat klasická turistická víza.

O finské politice

Finsko má novou vládu. Premiér Petteri Orpo si za své koaliční partnery vybral spíš pravicovější strany, a dal tak přednost nacionalistické Straně Finů před sociální demokracií bývalé premiérky Marinové.

Mnoho Rusů však stále do Finska může díky tzv. schengenským vízům, která povolují krátkodobý pobyt za různým účelem v prostoru EU bez hraničních kontrol. Další Rusové smějí do Finska vzhledem k trvalému pobytu na území EU, kvůli cestě za prací nebo za rodinnými příslušníky.

Podle evidence finské pohraniční stráže překročilo od ledna do července hranici do Finska asi čtvrt milionu Rusů. Vstup byl odepřen asi 1300 ruským občanům.

Reklama

Doporučované