Hlavní obsah

Šanghaj se děsí další uzávěry. Masivně se testuje i během vlny veder

Foto: Profimedia.cz

Testování na covid-19 v čínském městě Čchang-čou (ilustrační snímek).

Reklama

Miliony šanghajských obyvatel se obávají dalšího lockdownu. Počty nakažených rostou, v čínském městě se navíc objevila nová varianta onemocnění covid-19.

Článek

Poté, co se v Šanghaji 8. července objevila nová subvarianta kmenu omikron onemocnění covid-19, šanghajské úřady nařídily, aby se většina z 16 čtvrtí města podrobila dvěma kolům testování. To probíhá od úterý do čtvrtka.

Vysoce přenosný kmen covidu-19 se rychle šíří napříč světem. Úřady v Číně, jedné z posledních zemí, která k novým výskytům covidu zaujímá velice striktní postoj, jej vnímají jako velkou hrozbu, napsal web CNN.

Nové varianty se objevily v několika čínských městech, včetně Pekingu, severovýchodního města Dalian a centrálním městě Si-an, které kvůli epidemii bylo v uzávěře na sedm dní.

Rostoucí počet případů navíc zemi zastihl v době, kdy padají teplotní rekordy. V Šanghaji bylo v neděli až 40 stupňů Celsia. Masové testování na přítomnost koronaviru tak bylo obzvlášť náročné pro místní obyvatele, kteří museli zpravidla trávit ve frontách až několik hodin, i pro ty, kteří museli testovat.

Na čínských sociálních sítích se tak šířily fotografie pracovníků v ochranných oděvech, kteří leží na „ledových blocích“. Odborníci přitom ty, kteří na slunci v ochranných oděvech trávili i několik hodin, varovali před nebezpečím úžehu.

Počet nakažených v Šanghaji prudce vzrostl na začátku července, podle místních úřadů se řada lidí nakazila v karaoke baru. V posledních 10 dnech město ohlásilo více než 400 nakažených, což je na čínské poměry značně vysoké číslo.

Místní obyvatelé se tak obávají, že se úřady opět chystají vyhlásit uzávěru. Ta poslední, která trvala zhruba dva měsíce, přitom skončila teprve před několika týdny, na začátku června.

Šanghaj však i po skončení uzávěry měla poměrně tvrdá opatření, včetně masivního testování a uzávěr oblastí, kde se případy covidu-19 objevily. Podle CNN Šanghaj označila za středně až vysoce nebezpečné zhruba 240 oblastí.

Úřady podle CNN zatím plošný lockdown odmítají, podle některých obyvatel se ale podobná vyjádření objevovala i v březnu, těsně předtím, než minulou dva měsíce trvající uzávěru úřady stejně vyhlásily.

V pondělí dva místní sousedské výbory uvedly, že obyvatelé by si měli „pro jistotu doma připravit potraviny a léky na 14 dní“. Oznámení vyvolala mezi obyvateli, z nichž mnozí jsou poznamenáni dlouhodobou izolací v dubnu a květnu, paniku. Tehdejší lockdown totiž vedl k rozsáhlému nedostatku potravin, problematický byl i přístup k lékařské péči.

V reakci na tento rozruch pracovník sousedského výboru sdělil listu Health Times, že cílem návrhu je připravit obyvatele na rostoucí epidemii, protože blízké kontakty - stejně jako sekundární kontakty - nakaženého případu mohou také vést k uzavření čtvrti.

„Fajn, strávíme celý život ve strachu z nedostatku potravin a ve stínu hromadění věcí denní potřeby,“ zněl komentář na čínské platformě Weibo, která se podobá Twitteru. „Už to trvá přes tři roky, kdy to skončí? Kolik tří let mají lidé v životě? Už toho bylo dost!“ uvedl další.

Reklama

Související témata:

Doporučované