Hlavní obsah

Saúdská Arábie bude v srpnu hostit mírový summit. Rusko pozvánku nedostalo

Foto: photowalking, Shutterstock.com

Zleva: ministr zahraničí Saúdské Arábie Fajsal bin Farhán Al Saúd, kancléř ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba při jednání z února letošního roku.

Reklama

Americký list Wall Street Journal (WSJ) v sobotu informoval o chystaném summitu k válce na Ukrajině, který se bude konat v saúdskoarabské Džiddě 5. až 6. srpna.

Článek

Podle informací WSJ by se chystaného jednání mělo zúčastnit celkem 30 zemí. Alespoň tolik jich je pozvaných, není zřejmé, zda všechny státy pozvání potvrdí. Do Saúdské Arábie by měli dorazit zástupci západních států v čele s USA, Velkou Británií a EU, představitelé Ukrajiny, přítomné by měly být také některé státy sdružení BRICS jako Indie a Brazílie. Pozvání dostaly také například Egypt, Mexiko, Chile nebo Zambie.

Ukrajina a Západ doufají, že jednání povedou k přiblížení konce války ve prospěch bránící se země. Kyjev od začátku války tvrdí, že jednání s Ruskem bude možné jen v případě, že Moskva stáhne své jednotky z ukrajinského území. Kreml naproti tomu trvá na tom, že mírová jednání začnou, až když Ukrajina uzná ruské územní zisky.

Summit v Džiddě 5. až 6. srpna by se měl nést v podobném duchu jako ten, který se uskutečnil v červnu v Kodani, a zúčastnit by se ho měla většina států, které přijaly pozvání na schůzku v dánském hlavním městě. Rusko pozvání na summit neobdrželo, oznámil s odkazem na své zdroje WSJ.

Podle ČTK, která na článek WSJ upozornila, vybrali západní diplomaté Saúdskou Arábii, protože udržuje blízké vztahy s Pekingem. Cílem tak má být jednání s představiteli Číny, která má blízké vztahy s Moskvou.

Reklama

Doporučované