Hlavní obsah

Sedm dní války. Sedm silných fotek, které mluví samy za sebe

Ukrajina završila první týden pod nepřátelskou palbou. Invazní ruská vojska postupují zemí jen pomalu, cena je krvavá. V konfliktu podle čerstvých dat ukrajinských záchranných složek zahynulo už dva tisíce civilistů.

Reklama

Článek

Rusko ve čtvrtek 24. února vojensky napadlo Ukrajinu. Ihned po projevu prezidenta Putina, ve kterém oznámil „speciální vojenskou operaci“, začaly kolem čtvrté hodiny ráno raketové útoky na strategické cíle po celé zemi.

Foto: Profimedia.cz

Tvář války. Snímek Ukrajinky zraněné během jednoho z prvních útoků obletěl svět. Žena utrpěla zranění při bombardování východoukrajinského města Chuguiv 24. února.

Foto: Getty Images

První popření ruského tvrzení, že cílem jsou pouze vojenské, strategické cíle. Snímek zasaženého obytného domu v Charkovské čtvrti v Kyjevě, 25. února.

Foto: Getty Images

Tak vypadá strach v roce 2022. Na snímku ze 24. února se mnozí obyvatelé Kyjeva dali na hromadný úprk z města. Poslední zveřejněná data říkají, že Ukrajinu zatím opustilo 660 tisíc lidí, především ženy a děti. Muži byli povoláni do služby.

Foto: Getty Images

Hledání bezpečí. Metro v Kyjevě a Charkově (na fotografii ze 24. února) se stalo útočištěm před raketami pro stovky lidí. Spí na nástupištích, uvnitř vagonů, dokonce i v nouzových východech stanic.

Foto: Getty Images

„Potřebuju munici, ne odvoz.“ Tvář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se stala symbolem ukrajinské rezistence. Bývalý herec, pro Rusko terč číslo 1, zůstává se svým kabinetem v Kyjevě a každý den mobilizuje národ.

Foto: Getty Images

Tvář mobilizace. Mladí Ukrajinci odpovídají na občanskou mobilizaci. Snímek z Kyjeva 28. února.

Foto: Profimedia.cz

Vás poslouchat nebudeme. Delegáti ženevské konference o odzbrojení na protest opustili sál, když se mikrofonu chopil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Snímek z 1. března.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované