Hlavní obsah

Zatlačte na armádu, vyzývá Rusy Prigožin. Domáhá se munice pro vagnerovce

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

Reklama

aktualizováno •

Jevgenij Prigožin v úterý obvinil nejvyšší představitele ruské armády z toho, že odmítají vagnerovcům dodat munici, aby je zničili. Ve středu už vyzval běžné Rusy, aby na armádu vyvinuli tlak.

Článek

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny již několik měsíců otevřeně kritizuje vedení ruské armády kvůli neúspěšnému vedení války na Ukrajině.

Prigožin dokonce ve středu otevřeně vyzval všechny Rusy, aby zatlačili na ruskou armádu, aby sdílela munici s vagnerovci. Putinův spojenec sice nevyzval Rusy přímo k protestu, ale řekl, že by všichni Rusové „od řidičů po letušky“ měli armádě připomenout, aby dodala jeho skupině munici.

Jeho dlouhodobý spor s armádou se vyostřil již v úterý, když Prigožin v emotivním projevu obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova ze snah vagnerovce zničit, jelikož odmítají jeho žoldnéřům dodat munici.

Takové počínání „lze přirovnat ke zradě právě ve chvíli, kdy vagnerovci bojují o Bachmut a denně ztrácí stovky svých bojovníků“, řekl podle agentury AP Prigožin v hlasové zprávě zveřejněné na jeho telegramovém účtu.

Šlo o druhý podobný vzkaz v posledních dnech. Poprvé si stěžoval, že nejmenovaní úředníci odmítají dodávky munice pro vagnerovce kvůli osobní nevraživosti vůči němu. Podotkl, že se po něm požaduje „omluva a poslušnost“, aby mohli jeho vojáci dostat vybavení.

Šéf soukromé armády i trollí farmy

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin je dlouholetým známým Vladimira Putina, poznali se v 90. letech v Petrohradu. Po invazi na Ukrajinu tento drsný oligarcha vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a nedávno také k provozování továrny pro šíření dezinformací.

Prigožin v úterní zprávě naštvaným tónem nařkl armádní špičky z toho, že rozhodují o umírání lidí podle toho, jak se jim to hodí. Vagnerovci pak na frontě podle něj „padají jako mouchy“, protože nemají potřebné zásoby.

Významné ztráty skupiny jsou zřejmé právě u Bachmutu na východě Ukrajiny, kde probíhají již od prosince tvrdé boje. Od začátku prosince, kdy se zde střety vyostřily, přišly vagnerovci o 15 tisíc mužů, uvedly Spojené státy. Celkově pak podle nich od začátku invaze zemřelo nebo bylo zraněno 30 tisíc členů skupiny.

Ruské ministerstvo obrany v úterý večer uvedlo, že „úderné jednotky dobrovolníků bojujících u Bachmutu dostávají nezbytné množství munice“. Prigožina či žoldnéře nicméně explicitně nezmínilo.

Kritika podle resortu vůbec neodpovídá realitě, neboť postup úderných jednotek by nebyl možný bez odpovídající palebné podpory. Za celý rok byly požadavky těchto jednotek uspokojeny „na 140 procent“, podotklo ministerstvo.

Média: Politický vliv Prigožina slábne

Prigožin v posledních měsících vydává prohlášení, v nichž se chlubí úspěchy vagnerovců. Podle agentury Reuters se totiž snaží postupy na bojišti přetavit ve svůj politický vliv. Ten se snaží utužit právě i skrze kritiku vedení ruské armády, ve které jej podporuje také čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Zdá se však, že jeho slova nemají žádnou odezvu z vyšších pater, napsala agentura AP. Minulý měsíc ruský prezident Vladimir Putin potvrdil svou důvěru v Gerasimova, když ho pověřil přímým velením ruských sil na Ukrajině, což někteří experti vykládali také jako pokus o oslabení Prigožinova vlivu.

Taťjana Stanovajová z organizace R.Politik zabývající se ruskou politikou označila Prigožinova slova za „akt zoufalství“, jehož cílem je dostat se k Putinovi.

Ruský prezident pak ve svém úterním projevu řekl, že si přeje ukončení potyček mezi ruskými představiteli, poznamenala agentura Reuters.

„Musíme se zbavit jakýchkoli meziresortních rozporů, zášti, nedorozumění a dalších nesmyslů,“ podotkl směrem k politické a vojenské elitě, aniž by zmínil konkrétní případy. Putin pak taktéž poděkoval ruské armádě, ale o vagnerovcích se nezmínil, upozornila AP.

Reklama

Doporučované