Hlavní obsah

Sestra zadržovaného Američana chtěla zburcovat Lavrova. Překvapil ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Whelanová během zasedání Rady bezpečnosti OSN, které řídil zástupce žalářníka jejího bratra – ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

aktualizováno •

Elizabeth Whelanová se už přes čtyři roky snaží dosáhnout osvobození svého bratra Paula z ruského vězení. V pondělí se kvůli tomu snažila osobně apelovat na ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na jednání Rady bezpečnosti.

Článek

Když Elizabeth Whelanová v pondělí na pozvání americké delegace přicházela na jednání Rady bezpečnosti OSN, musela počítat s tím, že se stane součástí politické performance a snahy působit na city. Jejím protivníkem ale byl matador této disciplíny, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, a tak ani nečekala, že by tento pokus získat pozornost a možná i provokovat mohl dopadnout na úrodnou půdu.

Na vysvětlenou: Whelanová je sestra bývalého amerického mariňáka Paula Whelana, kterého už přes čtyři roky zadržují v Rusku. Kvůli údajné špionáži ho odsoudili k šestnáctiletému trestu. Američané se snaží neúspěšně vyjednat jeho výměnu, čemuž Rusové celou dobu vzdorují, přestože už „pustili“ jiné vězně z USA.

Whelanová roky usiluje o propuštění svého bratra a součástí těchto snah byla i její přítomnost v newyorském jednacím sále. Lavrov právě řídil Radu bezpečnosti, protože Rusku na základě rotačního principu tento měsíc předsednické křeslo připadá.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová využila příležitosti. Během svého projevu – velmi kritického vůči Moskvě – na šéfa ruské diplomacie apelovala, aby se Whelanové „podíval do očí a pohleděl na její utrpení“. O zasedání jsme podrobněji psali zde.

Whelanová v té chvíli na galerii povstala. A přišel údiv. „Byla jsem překvapená, že se vůbec podíval mým směrem. Čekala jsem, že se bude jenom přehrabovat v papírech,“ popsala klíčový okamžik v rozhovoru pro americkou stanici ABC News.

O ruském právu

Ivan Safronov, Evan Gershkovich nebo Vladimir Kara-Murza. Muži, o jejichž osudech nejspíš víc než soud rozhodoval nebo rozhoduje Kreml. Podcast 5:59 případy rozebral s ruským právníkem, který kvůli své práci musel z Ruska prchnout.

„Ale byla jsem opravdu ráda, že vzhlédl a viděl mě, jak tam stojím jako tvář mého bratra,“ dodala Whelanová. „To, že jsem tam byla, moje fyzická přítomnost, a připomněla mu Paulovo neoprávněné zatčení, myslím, že to možná splnilo účel.“

Ruské ministerstvo zahraničí přítomnost Whelanové na zasedání kritizovalo. Moskva „nechápe“, proč ji tam americká delegace přivedla. „Nikdo to nechápe. Můžu vám říct, že jsem na okraj jednání mluvila s několika delegacemi a všichni sdílí názor, že to byla jen další PR akce amerického ministerstva zahraničí,“ řekla podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Paul Whelan má kromě amerického i britské, irské a kanadské občanství. V době, kdy ho v Rusku zadrželi, pracoval jako ředitel bezpečnostního oddělení ve firmě dodávající součástky automobilovému průmyslu. Do země přijel soukromě na svatbu. Ruské obvinění ze špionáže on i americká vláda odmítají.

Svůj šestnáctiletý trest si odpykává v trestanecké kolonii. Whelanová s ním naposledy mluvila v roce 2018, když se rodině omlouval, že s ní nebude na Vánoce, protože jede pomoci příteli do Moskvy. Od té doby mu prý Rusové dovolili jen krátké telefonické hovory s rodiči.

Jeden z těchto telefonátů se uskutečnil i v pondělí. Podle Whelanové její bratr řekl, že mu dovolili se dívat na ruský přenos ze zasedání Rady bezpečnosti a že tam sestru viděl.

„Nevím, jestli slyšel něco z toho, co jsme řekli. Ale skutečnost, že ví, že za ním stojíme a nevzdali jsme to, že o Paulu Whelanovi teď slyšely spojené národy, je pro něj myslím důležitá,“ řekla Whelanová pro stanici ABC News.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle velvyslankyně Thomasové-Greenfieldové nedávno předložil Rusům další nabídku na výměnu vězňů. Diplomatka tvrdí, že Spojené státy na Rusko „tlačí“.

Koncem března se do ruského zajetí dostal další americký občan – reportér listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich. I jeho stíhání kvůli údajné špionáži Washington označuje za neopodstatněné a usiluje o jeho vydání.

Reklama

Doporučované