Hlavní obsah

Sevastopolem otřásly mohutné výbuchy. Zničená jsou dvě plavidla ruské flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sevastopolem otřásly mohutné výbuchy.Video: telegram/chp_sevastopol, twitter/Rob Lee

 

Reklama

aktualizováno •

Útok, který poškodil dvě lodě ruského námořnictva, měly na svědomí ukrajinské střely s plochou dráhou letu a námořní drony, uvedlo podle agentury RIA Novosti v prohlášení ruské ministerstvo obrany.

Článek

Ukrajinské síly ve středu provedly útok na přístav Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podle šéfa správy města Michaila Razvožajeva byla zasažena loděnice, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění.

„Ozbrojené síly Ukrajiny v noci zaútočily na dok Ordžonikidze v Sevastopolu deseti střelami s plochou dráhou letu a třemi dálkově řízenými námořními drony na lodě Černomořské flotily,“ citovala ruská média prohlášení ruského ministerstva obrany.

Ruská hlídková plavidla podle něj zničila všechny tři drony, zatímco ruská protiletecká obrana sestřelila sedm z deseti střel. Zbývající střely poškodily dvě plavidla, která byla v docích kvůli opravám.

Experti ze snímků poškození výsadkové lodi Minsk třídy Ropucha usuzují, že plavidlo se nevyplatí opravit, je zničené, napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na specializovaný nizozemský server Oryx, který na základě fotografií a záběrů vede statistiky zničené výzbroje. Na lodi shořely všechny nástavby nad palubou.

Dlouhodobě vyřazena ze služby či rovněž zničena je i ponorka Rostov na Donu třídy Kilo, která se nacházela v suchém doku spolu s Minskem, tvrdí Ukrajinska pravda. Úspěšný útok přičetla leteckým řízeným střelám Storm Shadow; velitel ukrajinského letectva už blahopřál pilotům.

Přečtěte si:

ANALÝZA. Už více než tři měsíce se na jihu Ukrajiny odehrávají boje v rámci dlouho připravovaného ukrajinského protiútoku. O úspěchu zatím nemůže být řeč. Přesto by bylo předčasné odepisovat snahy Kyjeva jako beznadějné.

Ke stejnému hodnocení se podle agentury Ukrinform přiklání také ukrajinská vojenská rozvědka HUR. „Jedná se o značné škody a nyní můžeme říci, že je velmi pravděpodobné, že jsou (lodě) neopravitelné,“ řekl zástupce šéfa zpravodajské služby Andrij Jusov. Významné je podle něj mimo jiné to, že ruská ponorka byla schopná odpalovat střely Kalibr, které Rusko v hojném počtu používá při útocích na ukrajinské cíle.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS naopak uvedlo, že obě poškozená plavidla budou „plně obnovena“.

Ukrajinské námořnictvo se mezitím pochlubilo potopením ruského kutru Tuněc v severozápadní části Černého moře, Rusko se k této zprávě dosud nevyjádřilo, upozornila stanice BBC. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že ve středu byly ve vodách Černého moře zničeny tři ukrajinské námořní drony.

Obyvatelé Sevastopolu podle Unian na sociálních sítích během noci upozornili na nejméně sedm výbuchů a záblesků na obloze. Na internetu se také šířily mnohé snímky a videozáznamy zachycující jasné záblesky, plameny a mohutné sloupy dýmu nad městem.

Gubernátor města Razvožajev nejprve na komunikační platformě Telegram napsal, že na útoky „nepřátel“ na Sevastopol zareagovala protivzdušná obrana, a vyzval obyvatele k zachování klidu. V dalším příspěvku ale přiznal, že v loděnici Sevmorzavod vypukl požár a že zranění tam utrpělo nejméně 24 lidí. Čtyři z nich jsou podle něj ve středně těžkém stavu. „Civilním objektům ve městě žádné nebezpečí nehrozí,“ napsal také Razvožajev.

Reklama

Doporučované