Hlavní obsah

Sex po válce. Ukrajinky spustily charitu pomáhající válečným veteránům

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinští vojáci v bojích.

Reklama

Na Ukrajině spustili charitativní organizaci, která má pomáhat válečným veteránům obnovit jejich sexuální život. Cílem je, aby vojáci přijali svá zranění a znovu si vytvořili vztah se svým partnerem či partnerkou.

Článek

Když ruské invazní síly zahájily v březnu loňského roku obléhání ukrajinského přístavního města Mariupol, byl šestadvacetiletý Hlib Stryžko jedním z jeho obránců. Mladého námořníka tehdy výbuch srazil ze třetího patra a tlaková vlna ho vrhnula pod trosky budovy. Skončil se zlomenou pánví, čelistí a nosem, žár mu navíc přitavil taktické brýle k obličeji.

Rusové mladíka zajali, hned následující měsíc byl ale díky výměně zajatců vrácen na ukrajinské území. Nedlouho poté ho oslovil ReSex: charitativní organizace, která se snaží pomáhat vojákům s jejich sexuálním životem poté, co utrpěli fyzické a psychické trauma.

Hlib dostal roli v reklamě: novinářům BBC ukázal video, na kterém v kuchyni vášnivě líbá mladou ženu. „Po zranění pánve jsem měl problémy, nějakou dobu se mi to hojilo. O sexu po takovém zranění se tehdy vůbec nemluvilo. Nechci, aby na tom někteří ostatní byli jako já a nevěděli co dál,“ vysvětlil, proč se rozhodl do charitativního projektu zapojit.

Vytvořit organizaci, která by vojákům po zranění pomáhala obnovit pozitivní vztah ke svým tělům a přetvořit válečné trauma v nové sexuální zážitky, napadlo jednu ze zakladatelek Ivonu Kostynovou poprvé už v roce 2018, ruská invaze na Ukrajinu pak posloužila jako potřebný spouštěč.

Ze začátku potřebovala Kostynová a její spolupracovníci zkušenosti ukrajinských vojáků i odborníků, aby byli schopni zajistit, že jejich pomoc bude skutečně fungovat tak, jak to tito lidé potřebují.

Přečtěte si: Jak vnímají sex mladí Češi

ANALÝZA. Česko se změnilo. Interrupce už dávno nejsou formou antikoncepce jako před 30 a více lety. Zároveň ale od roku 2007 klesá i počet žen užívajících antikoncepci. Podle odborníků za tím může být méně sexu i „hormonofobie“.

„Když jsme poprvé na internetu požádali o vyplnění dotazníku, který se týkal sexuálních zkušeností válečných veteránů, setkali jsme se s pohoršením. ‚Lidé umírají a vy myslíte na sex!‘ psali nám,“ popsala Kostynová.

Čelit museli také svým vlastním předsudkům: například falešnému předpokladu, že všichni zranění váleční veteráni budou mít problémy ve svých sexuálních životech. Teď už je ale podle zakladatelů odezva veskrze pozitivní.

„Je to o tom, jak se dokážete přijmout“

ReSex vytiskl asi šest tisíc informačních brožurek, které rozeslal do lékařských středisek i veteránům a jejich rodinám po celé Ukrajině a zpřístupnil je online. Spustil také kampaň na sociálních sítích s videi, grafikou a linkou, kam se obrátit pro pomoc.

„Část brožury je věnována také mladým veteránům, kteří sex ještě neměli. Sex po zranění by byl tedy jejich úplně prvním, což je dost možná zcela odlišné od toho, jaké měli představy,“ řekla Kostynová s tím, že se v informačních brožurách snažili pokrýt co nejširší škálu témat.

Projektová manažerka organizace ReSex Kateryna Skorokhodová pak doplnila, že vydali zvlášť příručky pro ženy a zvlášť pro muže, aby oběma pohlavím zajistili konkrétní rady přizpůsobené jejich zkušenostem a jejich tělu. Zároveň zdůraznila, že se projekt zaměřuje spíše na emociální než fyzickou stránku věci.

Sexuální násilí v Brazílii

Co se stane, když úřady, které mají chránit Amazonii a původní obyvatele, nedělají svou práci? Nikdo nevyšetřuje podezření na sexuální zneužívání malých dívek a byznys využívá chráněná území, jak odhalili brazilští novináři.

„Jde o to, jak se dokážete přijmout, jak se dokážete mít rádi. Jak si po těchto zraněních dokážete vybudovat vztah k sobě i partnerovi, což zahrnuje i sex a intimitu,“ myslí si.

Problematická jsou podle ní hlavně traumatická poranění mozku, která jsou v zemi často nediagnostikována a nedostatečně léčena. „Přitom velmi ovlivňují libido a celou sexuální výkonnost,“ tvrdí.

Ivona Kostynová navíc upozorňuje, že zásadní je i jazyk, který se v diskuzích o sexu používá. „Je důležité zajistit, aby veteráni věděli, že pokud nechtějí, nemusejí sex mít. A že to ze začátku může být obtížné nebo bolestivé,“ sdělila. „Rozhodně není dobré o tom mluvit jako o ‚překonávání překážek‘. To funguje ve sportu, ale ne v sexu,“ uzavřela.

Reklama

Doporučované