Hlavní obsah

Skandál švýcarské banky. Únik informací odhalil mezi klienty údajné zločince

Foto: Profimedia.cz

Pobočka švýcarské banky v italském Miláně.

Reklama

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 000 klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci.

Článek

Se zprávou jako první přišla agentura AP s odvoláním na německý deník Süddeutsche Zeitung, který údaje obdržel zhruba před rokem. Od té doby je zkoumal spolu s desítkami dalších médií a mezinárodní investigativní sítí OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Únik citlivých údajů podle zahraničního tisku signalizuje možnost, že finanční ústav nedostatečně prověřoval mnohé své zákazníky. Credit Suisse v prohlášení uvedla, že „důrazně odmítá obvinění a narážky týkající se obchodních praktik banky“.

List Süddeutsche Zeitung obdržel údaje anonymně prostřednictvím zabezpečené digitální schránky před více než rokem. Uvedl, že není jasné, zda zdrojem byl jednotlivec, nebo skupina. Noviny za data neposkytly žádné platby ani sliby.

Deník uvedl, že vyhodnotil údaje od 40. let 20. století až do minulého desetiletí společně s projektem OCCRP a desítkami mediálních partnerů včetně amerického listu The New York Times a britského deníku The Guardian.

Banka podle zahraničního tisku jako klienty přijímala „zkorumpované autokraty, lidi podezřelé z válečných zločinů, obchodníky s lidmi, drogové dealery a další zločince“.

Credit Suisse uvedla, že obvinění jsou „převážně historická“ a že „popis těchto záležitostí je založený na částečných, nepřesných nebo vybraných informacích vytržených z kontextu, což vede k tendenčnímu výkladu obchodního chování banky“.

Banka sdělila, že prověřila velké množství účtů, které by mohly souviset s obviněními. Přibližně 90 procent z nich „je dnes uzavřených nebo byly v procesu uzavírání před obdržením tiskových dotazů, více než 60 procent z nich bylo uzavřeno před rokem 2015“.

Pokud jde o účty, které zůstávají aktivní, banka uvedla, že je spokojená s kontrolami, které v případě těchto klientů provedla. Sdělila také, že zákon jí brání komentovat „potenciální vztahy s klienty“.

Mezi klienty banky měla být podle OCCRP například rodina šéfa egyptské rozvědky, který pro CIA dohlížel na mučení podezřelých z terorismu, dále Ital obviněný z praní peněz pro nechvalně známou zločineckou skupinu 'Ndrangheta nebo německý manažer obviněný z uplácení nigerijských úředníků ohledně telekomunikačních smluv.

Na účtech Credit Suisse měli stovky milionů také lidé patřící mezi venezuelskou elitu, kteří jsou obvinění z drancování státní ropné společnosti. Peníze se na účtech pohybovaly během období, kdy docházelo k „rabování“ vládních pokladen, jež urychlilo ekonomický kolaps země, uvádí deník The Guardian.

Stejně tak byl klientem banky filipínský obchodník s lidmi, šéf hongkongské burzy odsouzený za korupci nebo miliardář, který si objednal vraždu své přítelkyně, libanonské popové hvězdy, uvádí Guardian.

Jeden účet vlastnil také Vatikán. Finance z něj, přesně 350 milionů eur (8,5 miliardy korun), měly být využité k údajné „podvodné investici“ do majetku v Londýně. V této kauze aktuálně podle deníku probíhá vyšetřování, v němž je mezi obžalovanými i vatikánský kardinál.

Odborníci, kteří přezkoumali zjištění OCCRP, uvedli, že mnohým z těchto lidí by nemělo být vůbec povoleno mít v Credit Suisse bankovní konto. „Lidé by neměli mít přístup do systému, pokud to, čím disponují, jsou peníze z korupce,“ řekl Graham Barrow, nezávislý expert na finanční kriminalitu. „Banka má jasnou povinnost zajistit, aby prostředky, s nimiž nakládá, měly jasný a legální původ,“ dodal Barrow.

„Ironií je, že Švýcarsko se stalo místem, kam odcházejí špinavé peníze, protože je čisté, dobře spravované a spolehlivé,“ řekl Guardianu hlavní poradce britské charitativní organizace Tax Justice Network James Henry.

Reklama

Doporučované