Hlavní obsah

Slovenská vláda končí. Prezidentka už má jméno nového premiéra

Foto: Profimedia.cz

Ľudovít Ódor se z rozhodnutí prezidentky stane novým slovenským premiérem.

Reklama

aktualizováno •

Po sérii rezignaci ministrů se rozhodl odejít i slovenský premiér Eduard Heger. Prezidentka Zuzana Čaputová nepřijala jeho návrhy na řešení a jmenuje úřednickou vládu v čele s Ľudovítem Ódorem, viceguvernérem centrální banky.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli během politických jednání řešila další potíže, do nichž se dostala už tak problémová vláda Eduarda Hegera, která od loňského prosince nemá důvěru parlamentu. Tento týden ohlásila rezignaci dvojice ministrů a v neděli dal svou funkci k dispozici přímo předseda vlády.

Čaputová přišla s řešením, o němž se na Slovensku spekulovalo už delší dobu. Příští týden jmenuje novou úřednickou vládu a do jejího čela povolá ekonoma a viceguvernéra Slovenské národní banky Ľudovíta Ódora.

„Půl roku je dost dlouhá doba na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat Slovensko a přivést ho k předčasným volbám,“ prohlásila Čaputová podle serveru Aktuality.sk. Zemi už po předchozí politické dohodě čekají 30. září parlamentní volby.

Jména dalších členů úřednického kabinetu chce prezidentka představit 15. května. Hlavním kritériem výběru bude podle ní odbornost, ale zároveň by v kabinetu neměli být lidé, kteří se rozhodnou kandidovat v nadcházejících volbách.

V kabinetu ubývalo ministrů

Odstupující premiér Heger řekl, že předtím na schůzce nabídl prezidentce jiné možnosti, ale Čaputová žádnou z nich nepřijala. „Rozhodl jsem se proto paní prezidentku požádat o zbavení pověření a tím přenechat paní prezidentce prostor pokusit se s úřednickou vládou stabilně a v klidu přivést Slovensko k parlamentním volbám,“ citovala slova odcházejícího premiéra agentura ČTK.

Heger se situaci snažil neúspěšně vyřešit nejméně od poloviny týdne. Ve čtvrtek ale oznámil svůj odchod z vlády ministr zemědělství Samuel Vlčan. Důvodem je, že firma, ve které nepřímo kontroluje většinový podíl, dostala od státu dotaci ve výši 1,4 milionu eur (33 milionů korun).

V pátek pak mluvčí prezidentky Martin Strižinec informoval, že vládu chce opustit další ministr – šéf diplomacie Rastislav Káčer. Žádost měl ale teprve oficiálně doručit.

V Hegerově vládě, jež má po podání demise ústavně omezené pravomoci, už dříve skončili jiní dva ministři. Problém je v tom, že prezidentka v takové situaci nemůže jmenovat nové členy vlády, ale jen pověřit spravováním uvolněného ministerstva stávající členy kabinetu.

Hrozilo tak, že vládě brzy „dojdou“ ministři. Premiér Eduard Heger už tak zastával i funkce ministra financí a ministra zdravotnictví.

Že by nový úřednický kabinet získal potřebnou důvěru parlamentu, je ale vysoce nepravděpodobné. Vláda bez důvěry ale může skončit v totožné situaci, v jaké je Hegerova.

Politickou odpovědnost za ni však ponese prezidentka, a to již během kampaně před volbami do parlamentu. Slovensko zároveň příští rok na jaře čekají prezidentské volby. Zuzana Čaputová zatím neoznámila, zda v nich bude svůj mandát obhajovat.

V souvislosti s očekávaným jmenováním úřednického kabinetu se na Slovensku šířily různé zvěsti. Prezidentka se proti nim v neděli ohradila. „Dezinformace o progresivním puči nebo americké ambasádě a jiné lži jsou výrazem mentálního a hodnotového světa šiřitelů těchto lží,“ prohlásila Čaputová.

Politické turbulence Slovensko trápí de facto celé současné volební období. Původní vládní koalice stran OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi byla v takřka setrvalé krizi zejména kvůli vyhroceným osobním sporům premiéra Igora Matoviče a ministra hospodářství Richarda Sulíka.

Matovičův chaotický styl vládnutí nakonec vedl k jeho výměně za Eduarda Hegera. Ani jeho vláda však nevydržela, protože Sulíkova strana SaS nakonec z koalice na konci loňského léta odešla a vládní většina se dál drobila.

Volby až na konci září

Hegerově kabinetu, ve kterém zůstal Matovič na pozici ministra financí, nakonec parlament loni v prosinci vyjádřil nedůvěru. V lednu se poslanci shodli na předčasných volbách, které se mají konat 30. září.

Ze situace těží zejména opoziční strana Směr bývalého premiéra Roberta Fica, která se díky radikální rétorice vyhoupla do čela průzkumů politických preferencí.

Vrátí se Fico?

Z politické nestability na Slovensku těží zejména strana Směr někdejšího premiéra Roberta Fica. Toho od moci odstavily protesty po vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Teď je Fico zpět na předních pozicích, čemuž jsme se věnovali ve vícero textech.

Podle průzkumu agentury Focus z 30. dubna by teď Směr vyhrál volby s téměř 18 procenty a mírným náskokem na stranu Hlas někdejšího Ficova souputníka Petera Pellegriniho. Následovali by je s odstupem liberálové z Progresivního Slovenska a pak krajně pravicová Republika.

Nejasný je pak politický osud dalších zhruba šesti politických stran, jejichž podpora se pohybuje kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do parlamentu. Jde zejména o konzervativní strany.

Reklama

Doporučované