Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů USA má nového předsedu. Je jím republikán Johnson

Foto: Profimedia.cz

Mike Johnson přijímá gratulace po svém zvolení.

Reklama

aktualizováno •

Dvacet dva dnů. Tak dlouho trvalo dolní komoře Kongresu, než si zvolila nového předsedu. Ideologicky roztříštění republikáni se nakonec shodli na Mikeu Johnsonovi. Ten s jasnou většinou zvítězil, a nahradil tak Kevina McCarthyho.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů si zvolila nového předsedou. V hlasování vyhrál konzervativní republikán z Louisiany Mike Johnson.

Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany.

Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.

Po hlasování čekalo Johnsona skládání slibu, ke křeslu a řečnickému pultu předsedy jej uvedl demokrat Jeffries. Johnson ve svém prvním projevu ke komoře děkoval své rodině a spolustraníkům a Jeffriesovi vzkázal, že „ví, že vidí věci z jiného úhlu“, ale že na Spojených státech mu „ze srdce záleží“, a proto najdou společnou řeč.

Prvním zákonem, který Johnson hodlá plénu předložit, bude zákon o americké podpoře Izraele v jeho boji proti islamistickému hnutí Hamás.

S novým předsedou se Sněmovna reprezentantů může kromě další agendy začít věnovat schvalování 12 zákonů, které zajistí financování americké vlády, a předejít tak její paralýze, která by nastala 17. listopadu. Na programu je také mimo jiné další podpora Ukrajiny čelící ruské agresi.

Jednapadesátiletý Johnson je zástupcem předsedkyně republikánského kongresového klubu. Do Kongresu byl poprvé zvolen v roce 2016, svoji politickou kariéru začal o rok dříve v Louisianě, píše stanice CNN. Ve Washingtonu se vyprofiloval jako stoupenec Donalda Trumpa, a to i v době, kdy Trump zpochybňoval svoji volební porážku v prezidentských volbách.

Trump před volbou vyjádřil Johnsonovi podporu na své síti Truth Social. Vliv bývalého prezidenta na volbu předsedy dolní komory Kongresu byl patrný už v úterý, kdy na plénu neuspěl nominant Tom Emmer.

Trump ho podle vlastních slov „zabil“, když vyzval své příznivce v konzervativním křídle Republikánské strany, aby Emmera nevolili, a to jak na Truth Social, tak osobně přes telefon, píše server Politico.

V sociálně-politických otázkách se Johnson projevuje jako zarytý konzervativec. V Louisianě podporoval zákony omezující práva na potrat nebo manželství stejnopohlavních párů a pracoval jako advokát pro lobbistickou skupinu Alliance Defending Freedom. Ta má za cíl šířit křesťanské hodnoty ve školách a ve vládě a mimo jiné se staví proti rozšiřování práv LGBT komunity, podotýká list The Guardian. „Hluboce věřícím“ se Johnson stal v roce 1984, když jeho otec jen těsně přežil nehodu při práci jako hasič, cituje nového předsedu portál Nola.com.

V ekonomických otázkách je Johnson zastáncem „větší soutěživosti“ na „otevřeném trhu“ a snižování výdajů americké vlády. „Lidé jsou lépe kvalifikovaní pro to, aby rozhodovali o svých životech a financích než úředníci. Soukromý sektor podá lepší výkony než veřejný sektor takřka v každém případě,“ píše Johnson na svém osobním webu.

Zpravodajka Politico Olivia Beaversová připomíná, že středeční hlasování o tom, kdo dolní komoru povede, bylo v pořadí už 19., které rozpolcení republikáni v letošním roce na plénu sněmovny vyvolali, z toho bylo 15 o odvolaném Kevinovi McCarthym, tři o Jimu Jordanovi a jedno o Johnsonovi.

Tentokrát se sněmovní republikánský klub za svým nominantem Johnsonem sjednotil. Hlasování podle zvyklosti probíhalo tak, že každý kongresman i kongresmanka nahlas pronesli jméno preferovaného kandidáta. Když svůj hlas takto odevzdal předchozí neúspěšný kandidát nebo vlivný republikán, ostatní reagovali hlasitým potleskem.

Reklama

Doporučované