Hlavní obsah

Šok pro vědce i ekology. Glyfosát je bezpečný, usoudil kontrolní orgán EU

Foto: Shutterstock.com

Traktor v Normandii rozprašuje glyfosát na pole s obilím.

Reklama

Evropský úřad pro bezpečnost potravin oznámil, že se s používáním glyfosátu v zemědělství nepojí žádné „kritické oblasti ohrožení“ pro zdraví lidí, zvířat ani životního prostředí. O jeho budoucnosti letos rozhodnou členské státy.

Článek

Evropský kontrolní orgán vydal dlouho očekávaný verdikt, který může rozhodnout o budoucnosti zemědělského užití glyfosátu – přípravku na hubení plevele, před jehož negativními dopady na krajinu, biodiverzitu i lidské zdraví odborníci dlouhodobě varují. Nejznámější z nich je Roundup.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin ve čtvrtek prohlásil, že je používání glyfosátu v zemědělství bezpečné a neexistují podle něj žádné „kritické oblasti ohrožení“ pro zdraví lidí, zvířat ani životního prostředí.

Podle serveru Politico jeho stanovisko, které je vítězstvím lobby pesticidového průmyslu, vyvolalo vlnu kritiky z řad ekologických aktivistů.

Verdikt Evropského úřadu pro bezpečnost potravin by mohl ovlivnit rozhodnutí členských zemí, které budou v letošním roce rozhodovat o tom, zda užití glyfosátu v EU povolit i v dalších letech.

Látka je „pravděpodobně rakovinotvorná“

Evropská unie naposledy užití herbicidu schválila v roce 2017 v rámci ostře sledovaného procesu. Loni v prosinci pak pětiletou licenci prodloužila o dalších 12 měsíců.

Nejméně od roku 2015, kdy Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označila glyfosát za „pravděpodobně rakovinotvorný“, se však na půdě EU debatuje o zákazu jeho používání.

Ekologické skupiny stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin hromadně odsoudily a označily jej za „šokující“. Podle nich je do velké míry založeno na studiích, které nahrávají firmám zainteresovaným v zemědělském průmyslu.

„Hluboce chybný systém povolování pesticidů v EU opomíjí množství nezávislých a recenzovaných vědeckých studií, které spojují glyfosát s vážnými zdravotními a environmentálními problémy,“ uvedla například v prohlášení skupina Corporate Europe Observatory, která se zabývá vlivy firemního lobbingu uvnitř EU.

„Mnoho studií dokazuje, že glyfosát je genotoxický, neurotoxický, poškozuje střevní mikrobiom a způsobuje vážné škody na půdě, vodním životě a biologické rozmanitosti,“ dodala.

Glyfosát vynalezla společnost Monsanto, nyní součást německého chemického gigantu Bayer. Ve Spojených státech se stal herbicid terčem hromadného soudního sporu, který firmu vyšel na přibližně 11 miliard eur.

Společnost Bayer stanovisko evropského kontrolního orgánu přivítala, píše agentura Reuters. Dodala, že doufá, že se stane základem pro opětovné schválení glyfosátu v Evropské unii.

Reklama

Doporučované