Hlavní obsah

Španělka, která je nejstarším člověkem na světě, oslavila 117. narozeniny

Foto: X.com/Guiness World Records/Residència Santa María del Tura, Seznam Zprávy

Maria Branyasová na oslavě narozenin.

Reklama

Před několika měsíci stařence odebrali vzorky, aby prozkoumali, proč je její genom tak odolný vůči nemocem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Španělka Maria Branyasová, která je považována za nejstaršího člověka na světě, v pondělí oslavila své 117. narozeniny. Informovala o tom agentura EFE.

Od svého narození v roce 1907 tato žena prožila dvě pandemie (španělskou chřipku a covid-19), španělskou občanskou válku v letech 1936 až 1939, poválečné období i Frankovu diktaturu (1939-1975).

Branyasová, která se narodila 4. března 1907 v americkém San Francisku, se do Katalánska vrátila s rodinou ještě jako dítě, v roce 1915. Přestože již léta nevystupuje v médiích, její rodina o ní sdílí zprávy prostřednictvím profilu na sociální síti X.

„Dobré ráno, světe. Dnes je mi 117 let. Dostala jsem se až sem,“ napsala. „Stáří je svého druhu svátost. Ztrácíte sluch, ale cítíte víc, protože nasloucháte životu, ne hluku… Ve světle smrti získává život specifickou, více definitivní váhu,“ uvedla rodina v příspěvku citát misionáře Pereho Casaldàliga.

Branyasová obdržela veřejná blahopřání, mimo jiné od šéfa katalánské regionální vlády Pereho Aragonèse, který prostřednictvím X vzkázal: „Je nám ctí, že je s námi.“

Od svých 92 let žije v domově důchodců v severovýchodní provincii Girona. Od roku 2023 je nejdéle žijícím člověkem na světě. Rekord nejdéle žijící osoby drží Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let.

Branyasová má problémy s pohyblivostí - používá invalidní vozík - a se sluchem, ale netrpěla vážnými nemocemi - překonala dokonce i covid-19. Proto výzkumník Manel Esteller, odborník v oblasti genetiky a ředitel Institutu pro výzkum leukémie Josepa Carrerase, jí před několika měsíci odebral vzorky, aby prozkoumal, proč je její genom tak odolný vůči nemocem.

Její výjimečný případ může vědcům pomoci lépe pochopit mechanismy stárnutí organismu, které jsou spojeny s nemocemi, jako je rakovina a demence, aby tyto poznatky mohly být využity při výrobě budoucích léků.

Reklama

Doporučované