Hlavní obsah

Spojeným státům docházejí peníze pro Ukrajinu, varuje Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook/GeneralStaff.ua

Ukrajina se už více než 21 měsíců brání ruské agresi. Ilustrační fotografie.

Reklama

Bidenova administrativa v pondělí zaslala Kongresu varování, že je třeba schválit vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině ve výši desítek miliard dolarů. Bez ní se může válečné úsilí Kyjeva na obranu před ruskou invazí zastavit.

Článek

Spojeným státům docházejí finanční prostředky na podporu Ukrajiny – nebo minimálně ty, které jsou zatím schválené. Ve veřejně přístupném dopise adresovaném vedoucím představitelům Sněmovny reprezentantů a Senátu ředitelka Úřadu pro řízení a rozpočet Shalanda Youngová podle AP varovala, že USA do konce roku vyčerpají finanční prostředky na zasílání zbraní a pomoci Ukrajině. Prohlásila také, že by to Ukrajinu na bojišti „srazilo na kolena“.

Bidenova administrativa dokonce uvedla, že v posledních týdnech zpomalila tempo poskytování části vojenské pomoci Kyjevu, aby se pokusila natáhnout dodávky do doby, než Kongres schválí další finanční prostředky.

Youngová dodala, že USA již došly peníze na podporu ukrajinské ekonomiky, a „pokud se ukrajinská ekonomika zhroutí, nebudou schopni dál bojovat, tečka“. „Došly nám peníze – a téměř i čas,“ napsala.

Spojené státy jsou nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci do země, která se přes 21 měsíců brání ruské agresi. Na Ukrajinu od loňského února poslaly vybavení s odhadovanou hodnotou přes 40 miliard dolarů (na 900 miliard Kč), naposledy však Kongres na tento účel uvolnil finance na konci loňského roku.

Minulý měsíc prezident Joe Biden zákonodárce požádal o dodatečných 61 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou pomoc. Proti další podpoře Kyjeva se ale staví část zákonodárců Republikánské strany, která drží těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů. Schválení ukrajinské podpory podmiňují zpřísněním azylových a imigračních procesů, což je jejich dlouhodobá priorita. Se zástupci Demokratické strany aktuálně jednají o možném kompromisu.

Reklama

Doporučované