Hlavní obsah

Stejnopohlavní páry v Itálii bojují o rodičovská práva. Vláda je omezila

Foto: Profimedia.cz

Žena na víkendovém protestu v Miláně drží transparent s nápisem „vysvětlete mému synovi, že nejsem jeho matka“.

Reklama

Italská vláda tento měsíc nařídila vedení Milána, aby přestalo uznávat rodičovská práva stejnopohlavním párům. V některých případech to umožňovala mezera v zákonech. Tisíce lidí na protest proti nařízení vyšly do ulic města.

Článek

Italská vláda se pustila do boje proti rozšiřování práv LGBT+ lidí. Premiérka Giorgia Meloniová a její strana Bratři Itálie to dlouhodobě považují za jeden z klíčových bodů programu.

Metropole italského severu Milán od roku 2018 oficiálně registrovala stejnopohlavní páry jako rodiče dětí. Rozhodl o tom starosta Giuseppe Sala. Využil k tomu mezery v italských zákonech, které pravidla pro úřední zápis rodičů v tomto směru neupravují.

V Miláně registrovali děti stejnopohlavních párů počaté prostřednictvím náhradního mateřství nebo lékařsky asistované reprodukce, která je dostupná pouze heterosexuálním párům. Biologická matka se také mohla sama rozhodnout, koho jako „druhého rodiče“ nechá zapsat.

Registrace obou z páru dávala rodičům právo rozhodovat například o zdravotní péči dítěte nebo o jeho vzdělávání, stejně jako určitý typ jistoty. V případě, že by dítě například mělo oficiálně rodiče jenom jednoho a ten zemřel, bylo by pro partnera mnohem složitější dítě získat do péče.

Italská vláda ale minulý týden vyzvala vedení města, aby s touto praxí skoncovalo a uznávalo pouze práva rodičů opačného pohlaví. „Je to jasný krok zpět, politicky a sociálně. Snažím se vcítit do situace těch rodičů, kteří se domnívali, že mohou v Miláně s touto možností počítat,“ reagoval Sala.

Ukrajina zvažuje zavedení registrovaného partnerství

Podpora zákona podle předkladatelky roste i díky homofobní politice ruského prezidenta Vladimira Putina. Změna pomůže LGBT vojákům: jejich partneři se za současného stavu ani nemusí dozvědět, že padli.

Vláda svůj krok zdůvodnila verdiktem italského nejvyššího soudu, podle kterého je pro úřední uznání rodičovského statusu potřebné soudní rozhodnutí.

Miláňané vyšli do ulic

Lidé nespokojení se zásahem kabinetu o víkendu v centru Milána zaplnili náměstí Piazza della Scala na akci pořádané sdružením Famiglie Arcobaleno, což v překladu znamená „duhová rodina“.

Jednu takovou rodinu tvoří i Maria Silvia Fiengová se svojí partnerkou Francescou Pardiovou, které vychovávají čtyři děti a byly mezi prvními homosexuálními rodiči, kteří se v severoitalském městě registrovali.

„Vždycky jsme byli rodina, ale když to oficiálně uznal náš starosta, cítili jsme se vítáni,“ řekla Fiengová novinářům BBC. „Dnes, když vidím, co dělá vláda… jsme skleslí,“ dodala.

Demonstrace se účastnila i čerstvě zvolená šéfka opoziční Demokratické strany Elly Schleinová, která intervenci vlády označila za krutou a diskriminační.

„Tohle už nelze tolerovat. Tyhle rodiny jsou unavené tím, jak jsou diskriminované,“ prohlásila při manifestaci Schleinová, která před třemi lety sama veřejně promluvila o svém vztahu s jinou ženou. Současnou vládu obvinila z krutého postupu vůči dětem a slíbila, že přijde s návrhem zákona na posílení práv stejnopohlavních párů.

Z Itálie

Whatsappové zprávy ukázaly, že se italští politici snažili obraz své země navenek zlepšovat, situaci zlehčovali, a dokonce si dělali legraci z toho, jak se koronavirus ze země šíří dál do Evropy.

Za leden a únor Itálie eviduje víc než dvojnásobek migrantů co za stejné období loni. A trend pokračuje i v březnu. Expert na migraci Robert Stojanov čeká další růst, ale jak řekl pro SZ, o krizi se zatím mluvit nedá.

„Mluvíme o chlapcích a dívkách, kteří již vyrůstají v naší společnosti a chodí do našich škol,“ dodala Schleinová.

Meloniová nepřekvapila

Podle BBC vývoj znovu rozproudil debatu o konzervativní politice premiérky Giorgie Meloniové, která se loni jako první žena postavila do čela italské vlády po volebním vítězství své radikálně pravicové strany Bratři Itálie.

Meloniová se považuje za ochránkyni křesťanských hodnot a její partaj další rozšiřování práv LGBT+ lidí nepodporuje. Premiérka často mluví o ochraně tradiční rodiny a rétorika mířící proti lidem s menšinovou sexuální orientací se stala výraznou součástí její předvolební kampaně.

K situaci v Miláně, kde změnu v přístupu k rodičovství nařídila regionální prefektura národní vlády, se podle agentury AP premiérka nevyjádřila.

Meloniová v nedávném rozhovoru ale zopakovala své přesvědčení, že „dítě si zaslouží jen to nejlepší: matku a otce“.

Meloniová a kritika Macrona

Italská premiérka Giorgia Meloniová kritizovala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kvůli jeho setkání s německým kancléřem Scholzem a ukrajinským prezidentem Zelenským.

Ministryně pro rodinu a rovné příležitosti Eugenia Roccellaová tuto myšlenku často opakuje v televizních debatách, kde se podle webu Euronews obvykle diskutuje o právech rodičů stejného pohlaví, aniž by byla umožněna účast LGBT+ aktivistů nebo párů.

Tyto názory se však ve straně objevují dlouhodobě. „Rodičovství osob stejného pohlaví není normální,“ prohlásil vysoce postavený člen Bratrů Itálie Federico Mollicone těsně před parlamentními volbami, které se konaly vloni na podzim.

Jeden pravicový poslanec vyvolal spory také v listopadu, když vyjádřil svůj nesouhlas s manželstvím osob stejného pohlaví a prohlásil, že Bible považuje homosexualitu za „ohavnost“.

Otázka rodičovství pro LGBT+ lidi „zůstává stranou“

„I když levice v roce 2016 schválila uznání svazků osob stejného pohlaví, otázka rodičovství osob stejného pohlaví zůstala stranou,“ vysvětlila pro Euronews Alessia Crociniová, předsedkyně sdružení Famiglie Arcobaleno, které pomáhá rodičům stejného pohlaví.

„Soudci říkali, že bychom měli mít na paměti zájem dětí, tedy mít rodinu, ale Itálie to nedělá. Naše děti budou mít stále dva otce nebo dvě matky, ať už nějaký věřící nebo pravicový člověk řekne cokoli,“ okomentovala situaci Crociniová. Podle webu Al-Džazíra se proti právu stejnopohlavních párů na adopci v Itálii také silně stavěla katolická církev.

Standardní adopce v Itálii zůstávají pro páry stejného pohlaví zakázány, italská média zdůrazňují, že taková témata podle všeho nejsou pro vládu Meloniové prioritou.

„Chtějí, abychom přestaly rodit děti. ale my je budeme rodit dál a ony budou vyrůstat v zemi, která je diskriminuje,“ postěžovala si Crociniová.

Veto návrhu EU

Italský senát také minulý týden hlasoval proti nařízení Evropské komise o přeshraničním uznávání rodičů stejného pohlaví. Itálie se tak připojila k Visegrádské skupině, kterou tvoří Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko, a která nařízení rovněž odmítla.

LGBT+ lidé toto veto rovněž vnímají jako součást širšího potlačování práv rodičů stejného pohlaví. Aktivisté za tato práva opakovaně poukazují na diskriminační jednání italské vlády a na „strategii protihomosexuální propagandy“, stejně jako zpřísňování norem proti rodičovství osob stejného pohlaví.

„Pro tuto vládu je to ideologický boj,“ řekl Euronews Mario Colamarino, předseda sdružení Mario Mieli bojujícího za práva queer osob.

Ne všechny případy ale končí odmítavě. Italský soud dal v listopadu loňského roku podle agentury ČTK za pravdu páru leseb ve sporu o dokumenty jejich dcery, v nichž nechtěly být označovány za otce a matku.

Jedna z žen z lesbického páru porodila dítě, jež později její partnerka adoptovala, takže se legálně obě staly matkami. Soudce dospěl k závěru, že označit jednu z nich za otce nedává smysl.

Reklama

Doporučované