Hlavní obsah

Stodvacetitisícový dav Severokorejců provolával „rozprášení USA“

Foto: Profimedia.cz

Fotografie ze shromáždění.

Reklama

Pchjongjang má nyní „nejsilnější absolutní zbraň k potrestání amerických imperialistů“ a „mstitelé na této zemi hoří nezdolnou vůlí pomstít se nepříteli“, hlásají severokorejská média.

Článek

V Severní Koreji se odehrála jedna z největších akcí na protest proti Spojeným státům za poslední roky. Zúčastnilo se jí až 120 tisíc lidí. Volali po „rozprášení amerického impéria“ a „vyhlazení imperialistů“.

Na stadionu May Day v severokorejském Pchjongjangu se přes víkend konala akce na připomínku 73. výročí zahájení korejské války v červnu 1950. S odkazem na severokorejskou státní agenturu KCNA o tom informovala agentura Reuters.

Protestující provolávali hesla slibující „odvetnou válku“ a zničení Spojených států. „V našem dosahu je celá kontinentální část USA!“ stálo na jednom z transparentů, který dav držel na hlavami. Vyobrazeno na něm bylo několik raket, které míří k něčemu, co vypadá jako mapa USA.

Severokorejské ministerstvo zahraničí mezitím Spojené státy v pondělí obvinilo z „vyvíjení zoufalého úsilí o rozpoutání jaderné války“. Podobnou rétoriku Pchjongjang používá opakovaně, nejhojněji v době americko-jihokorejských vojenských cvičení.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení bylo nedělní shromáždění nejrozsáhlejší akcí svého druhu od roku 2017.

Mohutná protestní akce se odehrála na pozadí obav, že by Pchjongjang mohl brzy vyslat na oběžnou dráhu svůj první vojenský špionážní satelit a posílit tak sledování vojenských aktivit USA. Prvně se o to pokusil už 31. května, akce ovšem skončila neúspěchem.

Agentura KCNA uvedla, že Severní Korea má nyní „nejsilnější absolutní zbraň k potrestání amerických imperialistů“ a „mstitelé na této zemi hoří nezdolnou vůlí pomstít se nepříteli“.

Severní Korea, která disponuje jaderným arzenálem, jen letos otestovala už desítky balistických raket. Posílila tím napětí, které dlouhodobě panuje mezi Pchjongjangem a Washingtonem i jeho zahraničními spojenci.

Severní a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu. Korejská válka z let 1950 až 1953 totiž skončila příměřím, nikoliv mírovou smlouvou.

Reklama

Související témata:

Doporučované