Hlavní obsah

Čistky pokračují. Pellegriniho muž bez milosti posílá šéfy na východ

Foto: Instagram/Matúš Šutaj Eštok

Nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok při pondělní tiskové konferenci s premiérem Robertem Ficem.

Reklama

Zatímco staronový premiér Robert Fico na sebe upozornil hlavně rétorickou změnou slovenské zahraniční politiky, ministři jeho vlády pokračují v personálních čistkách. Na kontě má kabinet i první faux pas.

Článek

Ačkoli jsou výměny ve vedoucích funkcích na Slovensku po nástupu nové vlády standardní, a někteří noví nominanti platí za odborníky, jiní vzbuzují kontroverze kvůli spojení s krajní pravicí či podezřelým vazbám na oligarchy nebo na trestně stíhané politiky strany Směr.

Například druhý nejvýše postavený člověk na ministerstvu spravedlnosti je synem několikanásobně stíhaného bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.

„Čistič“ Šutaj Eštok

Seznam Zprávy už informovaly, že k personálním výměnám došlo hned první den po jmenování čtvrtého kabinetu Roberta Fica složeného ze stran Směr, Hlas a Slovenské národní strany (SNS).

Za hlavního „čističe“ zatím platí nový ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Hned ve čtvrtek odvolal policejního prezidenta Štefana Hamrana, a aniž by se s ním osobně setkal, převelel ho do Popradu. Hamran přitom předem oznámil, že na konci října odchází do civilu.

Převelení na druhý konec země, co nejdál od bratislavského policejního prezidia a svých bydlišť, se od začátku listopadu dočkali i dva policejní viceprezidenti. Nový ministr totiž jejich funkce ruší.

Takový postup Šutaje Eštoka prezidentka Zuzana Čaputová označila za „nestandardní“.

„Já bych to neudělala. Je to vysoký policejní funkcionář, a i za jeho vedení důvěryhodnost policie vzrostla. Z hlediska politické kultury to není nic, co by bylo hodné následování,“ řekla v sobotu hlava státu.

Kariéra spojená s Pellegrinim

Šestatřicetiletý politik Matúš Šutaj Eštok přišel do ministerské funkce z pozice generálního manažera strany Hlas, jíž vede Peter Pellegrini. S ním je spjata kariéra nového ministra dlouhodobě. Už za doby, kdy byl Pellegrini před pěti lety premiérem, byl šéf úřadu vlády.

Už ve volební kampani vystupoval ostře proti vyšetřovatelům Národní kriminální agentury. O spolupracujících obviněných, kteří svědčí v kauzách z éry vlád Směru o korupci, mluví Šutaj Eštok stejně jako Robert Fico jako o „kajícnících, co jen lžou“.

Foto: FB/Matúš Šutaj Eštok

Nový slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ze strany Hlas.

Jako „partičku grázlů“ označoval Šutaj Eštok před volbami skupinu vyšetřovatelů NAKA vedenou Jánem Čurillou. Ti vyšetřovali podezření z korupce a dalších trestných činů vícero představitelů nastupující vlády.

Háček je v tom, že „čurillovcům“ udělila speciální prokuratura status chráněných oznamovatelů a jsou tak pod křídly Úřadu na ochranu oznamovatelů, tedy instituce, jež má chránit whistleblowery. To jsou lidé, kteří poukazují na nekalé praktiky státních institucí a politiků.

Znamená to, že po tu dobu je nelze postavit mimo službu nebo vyhodit bez souhlasu zmíněného úřadu, a ten už uvedl, že nic nestvrzoval a tím pádem je ministrův krok neplatný. Šutaj Eštok dokonce může od instituce dostat pokutu.

Policejní válka

V celé věci jde o tzv. kauzu Rozuzlení a nepřehlednou válku mezi „novými“ silami a „starými“ silami v policii spojovanými se stranou Směr. V rámci boje uvnitř policie čelí „čurillovci“ už dva roky obvinění ze strany policejní inspekce, které ovšem soud označil za nedůvodné.

Status chráněného oznamovatele má i šéf policejní inspekce Peter Juhás. Toho chce ministr Šutaj Eštok vyměnit ještě tento týden za bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Zurian má podle deníku Sme blízký osobní vztah s místopředsedkyní Hlasu a ministryní hospodářství Denisou Sakovou.

„Plnou podporu“ ministrovi vnitra v jeho personálních krocích v pondělí vyjádřil premiér Robert Fico. Podle předsedy strany Směr mají personální výměny v policii „vnitřní logiku“ a „není to revanš“.

Skupině kolem Čurilly připsal Fico „zločiny a zvěrstva“.

Jmenování Ficova kabinetu

Nástup vlády Roberta Fica jsme ve středu sledovali živě. Podívejte se na záznam ze jmenování kabinetu. Prezidentka Zuzana Čaputová apelovala na vládu, aby nezastupovala jen vlastní voliče, ale celé Slovensko. Zmínila i práva menšin a potřebu plynulého výkonu spravedlnosti.

Z členů nové vlády na sebe upozornila i ministryně kultury Martina Šimkovičová, a to navíc ve spojitosti se sobotním výročím vzniku Československa. Nominantka SNS zveřejnila na facebooku dopis, který k 28. říjnu poslala svému českému protějšku Martinu Baxovi z ODS.

Za stylistiku a pravopisné i faktické chyby týkající se například prezidenta T. G. Masaryka sklidila nová ministryně na sítích kritiku a posměch.

Na kritiku v komentářích politička reagovala omezením diskuze pod svým příspěvkem. Kritikům pak vzkázala, že jí dodávají energii.

Prvním úspěchem se naopak může pyšnit nová ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková ze strany Hlas. Slovenská společnost primární pediatrické péče totiž informovala, že po jednání s Dolinkovou stáhli pediatři své výpovědi z ambulantních pohotovostí.

Pediatři požadují komplexní řešení primární péče o děti. Volají po neodkladných opatřeních i po definování střednědobých a dlouhodobých řešení.

Kaliňák s americkým velvyslancem

Schůzkou s americkým velvyslancem na sebe na konci minulého týdne také upozornil nový ministr obrany a exministr vnitra Robert Kaliňák.

Jeden z lídrů strany Směr, která slovy svého předsedy považuje prezidentku Čaputovou za „americkou služku“, se sešel s velvyslancem USA Gautamem Ranou. Na facebooku pak Kaliňák avizoval, že je nutné „opravit“ obrannou dohodu s USA.

„Během schůzky jsem prohlásil, že si vážíme dobrých vztahů se západními partnery, ale nejsme jako předchozí servilní vlády,“ napsal mimo jiné ministr obrany.

Reklama

Doporučované