Hlavní obsah

Ficova ukrajinská karta se líbí ruské propagandě. Expremiér přiostřuje

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenský expremiér a šéf opoziční strany Směr Robert Fico.

Reklama

Výroky Roberta Fica zaujaly předního propagandistu ruské útočné války. Slovenský expremiér brojí proti unijním sankcím.

Článek

Vlevo soška Rastislava Štefánika, uprostřed Robert Fico v košili s kravatou, vpravo bonsaj. „Vážení přátelé,“ začíná slovenský expremiér a šéf opoziční strany Směr své krátké video zveřejněné na sociálních sítích.

Následují ostré výroky na adresu Evropské unie a jejích sankcí namířených proti putinovskému Rusku. „Evropská unie je tedy dobře trefená,“ říká Fico hned ve druhé větě a pouští se do embarga na dovoz ruské ropy.

Sankce jsou zbytečné, tvrdí Fico

Import ropovodem Družba do Maďarska, Česka i Slovenska má zatím časově nespecifikovanou výjimku. Na zpracování ruské ropy jsou dosud závislé rafinérie v Litvínově i v Bratislavě.

„Evropská unie se vydala na sebevražednou misi,“ dodává Fico s tím, že onou misí je dobrovolné odstřižení EU od ruské ropy, které podle něj Unii „vnutili Američané“. V očích Fica navíc evropské sankce „postoj Ruska k Ukrajině nezmění ani o jeden jediný milimetr“.

Padne na Slovensku vláda?

Slovensko je uprostřed politické krize. Parlament bude ve čtvrtek hlasovat o vyjádření nedůvěry vládě Eduarda Hegera. Menšinový kabinet to nejspíš neustojí a země má nakročeno k předčasným volbám. Scénáře politického vývoje jsme rozebírali zde:

O Ukrajině Fico hovoří jako o „nejzkorumpovanější zemi na světě“. Slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou a premiéra Eduarda Hegera označuje za „americké sluhy“. Dříve o nich mluvil také jako o „válečných štváčích“.

Ficovo video na jeho facebooku vidělo na 125 tisíc lidí. Ještě víc diváků má ale v Rusku. Deník Sme upozornil, že klip s ruským dabingem sdílel na svém telegramovém kanále přední proputinovský ruský propagandista Vladimir Solovjov. Prominentní moderátor nedávno „vtipkoval“ například o jaderném útoku proti západním metropolím.

Podcast 5:59 o dopadech unijních sankcí na Rusko:

Ficova vyostřená rétorika

Ačkoliv se Ficova strana Směr deklaruje jako sociálně demokratická, v posledních letech inklinuje hlavně ke konzervatismu, nacionalismu, euroskepticismu a rusofilství – příliš se tak svou rétorikou neliší například od Fideszu maďarského premiéra Viktora Orbána a leckdy bere politická témata i slovenské krajní pravici.

Letos na jaře Fico například označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za lháře. Po ruské invazi se také opakovaně postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Ukrajinci ho „na oplátku“ v létě zařadili na seznam veřejných osobností šířících ruskou propagandu, který sestavilo ukrajinské Centrum pro boj proti dezinformacím.

Fico podle ukrajinského centra tvrdí, že Ukrajina na rozdíl od Ruska neplnila tzv. Minské dohody a že se nedá prokázat ruská odpovědnost za konflikt na Ukrajině. Politikovi přičítá i to, že vyzývá ke zrušení západních sankcí namířených proti Rusku.

V aktuálním průzkumu agentury Focus pro TV Markíza vyšel jeho Směr jako druhá nejsilnější politická strana.

Expremiérovi letos napomáhá i nestabilita vládní koalice, společenská situace i to, že ho parlament na jaře nevydal k vazebnímu stíhání a celé stíhání nakonec na konci listopadu zrušila generální prokuratura.

Šlo o podezření ze zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany.

Dá se očekávat, že Ficova rétorika ještě přiostří, protože Slovensko je na prahu pádu vlády a předčasných parlamentních voleb. O osudu kabinetu Eduarda Hegera se rozhodne pravděpodobně ve čtvrtek večer. Hlasování o nedůvěře vláda nejspíš neustojí.

Reklama

Doporučované