Hlavní obsah

Rusko vytvoří stínovou flotilu, upozorňuje expert

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Článek

Po mírném poklesu tento týden znovu začaly růst ceny ropy. Je za tím hned několik faktorů: zavedení embarga na dovoz ruské ropy do Evropské unie, zavedení cenového stropu na ruskou ropu a ponechání současné úrovně těžby zeměmi ropného kartelu OPEC. Co se bude dít dál? Jaký efekt opatření přinesou?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaký efekt na chování Ruska budou mít sankce Evropské unie a dalších zemí, které začaly platit tento týden? A mohou změnit náhled Ruska na válku na Ukrajině?
  • Ovlivní embargo i ceny ropy na světovém trhu?
  • A nastartovala Evropa a potažmo Česko za posledních devět měsíců cestu k větší energetické bezpečnosti?

Začaly platit další sankce proti Rusku. První balík uvalila Evropská unie a nebude kvůli němu možné dodávat ruskou ropu na evropský trh. Za dalšími sankcemi stojí navíc země G7 a Austrálie a zastropují cenu ruské ropy na světovém trhu na 60 dolarech za barel.

Oba kroky mají za cíl jediné: snížit výdělky Ruska, které mu z ropy plynou. Ty totiž podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Michala Čepelky tvoří až 30 procent ruského hrubého domácího produktu. „Balík sankcí by mohl zasáhnout poměrně citelně ruský státní rozpočet,“ vysvětluje Čepelka.

Cílem těch dvou balíků sankcí je postihnout ten nejcitlivější bod ruského státního rozpočtu, tedy příjmy z ropy.
analytik Michal Čepelka

Nespokojený s novými opatřeními je ale třeba ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého sankce Rusko vážně nezasáhnou. Přál by si, aby strop – v současnosti 60 dolarů za barel – byl výrazně nižší.

Podle Čepelky ale sankce mají jen omezený dopad na změny ve směřování zahraniční politiky Ruska. To i země, které je zavádějí, přiznávají. Časem by ale v Rusku k přehodnocování prý dojít mohlo. „Je stále vysoce pravděpodobné, že ruský stát kalkuluje s tím, kolik ho ta válka stojí a jaké dopady má,“ říká.

Sankce válku nezastaví, ale…

Společnosti, které překročí nově vymezená pravidla, nebudou moct v zapojených zemích 90 dní obchodovat. Cenový strop se ale může v budoucnu měnit, a to pokud nebude mít dostatečný vliv na ruský rozpočet nebo by sankce příliš poškodily světový trh. Tato hrozba by podle Čepelky mohla pomoct donutit Rusko k „protiopatřením, nebo ústupkům“.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Analytik Michal Čepelka.

Rusko například kvůli sankcím už v minulých měsících investovalo „masivní prostředky“ do tankerů, se kterými chce ropu rozvážet. Podle Čepelky přesto samo nezvládne exportovat svoji ropu na světový trh.

A i proto se analytik domnívá, že se Moskva bude snažit zákaz obcházet. „Dá se očekávat, že skutečně vznikne jakási stínová flotila lodí, které budou obchodovat s ruskou ropou za vyšší sumy, nežli je 60 USD za barel. Nicméně je pravděpodobné, že to nebude stačit,“ popisuje.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se země Evropské unie za poslední měsíce na platnost sankcí připravily nebo co udělá s cenami ropy v globálním měřítku rozhodnutí OPEC+ zachovat těžební limity. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, CNN Prima News, BBC News, CBS News, YT kanál CityNews, portál Smotrim.ru

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované