Hlavní obsah

Jak mohly Němcům uniknout citlivé informace. Rekonstrukce ukazuje chyby

Foto: Bundeswehr/Andrea Bienert

Němečtí důstojníci na uniklé nahrávce mluvili i o možnostech dodávky raket Taurus (na snímku na stíhačce) na Ukrajinu.

Reklama

Berlín trvá na tom, že únik důvěrného jednání německého letectva způsobila chyba jednotlivce. Konkrétního viníka nikdo oficiálně nejmenoval, ale jedno jméno přece jen v médiích zaznívá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vysoce postavený představitel německého letectva se těsně před půlnocí po náročném dni vrací do singapurského hotelu. Frank Gräfe má za sebou jednání se zástupci zbrojního průmyslu na největší letecké show Asie.

Ještě ale nemůže jít spát, protože ho čeká pracovní hovor s velitelem německého letectva Ingem Gerhartzem. Gräfe se připojí k hovoru přes webovou aplikaci a uvolněně s dalšími generály probírá „mega“ výhled ze svého pokoje i úžasný hotelový bazén.

Pak se konečně připojí i generál Gerhartz. A skupinka začne diskutovat o vysoce citlivých vojenských záležitostech, například o možnosti poskytnout Ukrajině střely dlouhého doletu Taurus, což vytrvale odmítá kancléř Olaf Scholz.

Nikdo z nich si nevšiml, že je nahrává někdo další. To vyšlo najevo až o dva týdny později, když zvukový záznam zveřejnila šéfredaktorka ruské propagandistické stanice RT Margarita Simonjanová.

Běžné, byť důvěrné jednání tak vedlo ke špionážnímu skandálu, který zalarmoval politiky v Berlíně i jeho spojence. Okolnosti hovoru zrekonstruovala britská stanice BBC.

O čem se mluvilo a jaké byly reakce

Skupina hovoří o podpoře Ukrajiny ze strany Německa, včetně možného dodání a použití řízených střel dlouhého doletu Taurus. Důstojníci mluví také o případných cílech. Diskutují o tom, jestli by rakety Taurus zvládly poničit například most, což je podle serveru Deutsche Welle narážka na most spojující okupovaný Krym s ruskou pevninou.

Na záznamu se také objevuje zmínka o tom, že Britové mají „několik lidí na zemi“, což souvisí s minulými dodávkami řízených střel Storm Shadow na Ukrajinu. Právě kvůli této informaci Berlín čelí kritice, že nedokáže zachovat spojenecká tajemství.

Německo potvrdilo, že hovor se konal a že k němu někdo získal přístup, pravděpodobně Rusové. Ačkoli úřady ze selhání přímo neobvinily Gräfeho, podle berlínské zpravodajky BBC Jessicy Parkerové to z vyjádření německých představitelů vyplývá.

Klíčovou otázkou však zůstává, píše Parkerová, jak ruští špioni dokázali „napíchnout“ citlivý hovor německé armády?

Oficiální vysvětlení mluví o lidské chybě. Jeden z účastníků prý použil nezabezpečené spojení. Jaké přesně, to je stále předmětem vyšetřování.

„Myslím, že je to dobrá lekce pro každého: Nikdy nepoužívejte internet v hotelu, pokud chcete bezpečný hovor,“ řekl BBC německý velvyslanec v Londýně Miguel Berger.

Velké otazníky vyvolala informace, že hovor byl uskutečněn přes rozšířenou komunikační aplikaci WebEx, ale Berlín trvá na tom, že šlo o její speciálně zabezpečenou verzi.

Odborník na kyberbezpečnost Alan Woodward, oslovený britskou stanicí, nicméně upozorňuje, že zabezpečení může ztratit smysl, pokud někdo použije k připojení hotelovou wifi.

Špioni podle Woodwarda nejspíš byli na singapurskou leteckou show připraveni, protože se tam pravidelně ukazují přední představitelé světových vlád i armád. Agentům tajných služeb se v případě takových akcí „vždy vyplatí sedět na parkovišti nebo si zamluvit hotelový pokoj“, domnívá se expert ze Surreyského centra pro kyberbezpečnost.

Rusové mohli teoreticky použít anténu dlouhého dosahu v kombinaci s programem schopným nabourat místní síť. „V podstatě je to jako zkoušet kliky od dveří a zkoušet, co dokážete najít. Nakonec objevíte jedny, které nejsou zamčené,“ vysvětlil Woodward.

Berlín rychle přispěchal s ujištěním o nepravdivosti verze, že se k aplikaci prostě připojil další nezvaný účastník, aniž by si toho někdo všiml. I tato varianta se chvíli na sociálních sítích šířila. „Naše komunikační systémy nebyly ohroženy,“ zdůraznil ministr obrany Boris Pistorius.

Podle Němců měli špioni prostě štěstí a i přes pokračující vyšetřování trvají na verzi s lidskou chybou.

Ne všichni jsou s tímto vysvětlením spokojeni. „Mohla to být osobní chyba. Ale je to znamení systémového selhání,“ podotkl německý opoziční poslanec Roderich Kiesewetter z CDU. Podle něj je Německo pro Rusy snadným cílem i kvůli „rozšířenému ruskému romantismu“, zakořeněnému po druhé světové válce.

Rusko nepotvrdilo ani nevyvrátilo, že nahrávku skutečně pořídili jeho špioni. Pistorius ale skandál považuje za „zrádnou“ hru ruského prezidenta Vladimira Putina. V Německu se mluví o jeho snaze dál rozdělit Západ a ukázat na jeho vnitřní neshody.

„V Berlíně teď pouze doufají, že únik byl opravdu jen jednorázovou záležitostí, a ne špičkou ledovce,“ uzavírá německá dopisovatelka BBC Jessica Parkerová.

Reklama

Doporučované