Hlavní obsah

Orbán na cestě k nečekanému vlivu. Může řídit dva vrcholné orgány EU zároveň

Foto: EU/Evropská rada

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Očekávaná předčasná rezignace šéfa Evropské rady může znamenat nárůst vlivu maďarského premiéra. Pokud se evropští lídři neshodnou na nástupci Charlese Michela, právě Viktor Orbán dočasně nastoupí do jedné z nejvyšších pozic v EU.

Článek

Předseda Evropské rady Charles Michel ohlásil, že v červnu bude kandidovat do Evropského parlamentu. Pokud bude zvolen, odstoupí předčasně ze své dosavadní funkce, kterou zastával od roku 2019. V úřadu měl původně setrvat do listopadu.

„Pokud budu zvolen, křeslo v Evropském parlamentu přijmu. Evropská rada může nástupce jmenovat do konce června či začátku července,“ potvrdil Michel s tím, že do voleb vstoupí jako kandidát své belgické středopravicové strany Reformní hnutí (MR).

Michelovo rozhodnutí je poměrně bezprecedentní, zároveň také staví evropské lídry do velmi svízelné situace. Musí totiž nově operovat se scénářem, že se do čela dvou významných evropských orgánů dostane maďarský premiér Viktor Orbán.

Jedno předsednictví má Orbán jisté a to díky rotačnímu principu, kterým se jednotlivé státy střídají ve vedení Rady Evropské unie. Začátkem července by mělo Maďarsko tuto roli převzít od Belgie.

Pokud se hlavy států a vlád včas nedohodnou na Michelově nástupci - což je proces, který obvykle trvá několik měsíců - dostane se Orbán také do čela Evropské rady. V případě uvolnění jejího předsedy totiž podle unijních předpisů roli přebírá právě šéf země předsedající Radě EU.

A to je scénář, kterému se řada členských států bude chtít zoufale vyhnout, poznamenává vlivný evropský server Politico. Orbán je totiž vnitrounijní rebel, který se často pokouší například blokovat pomoc Ukrajině a z Bruselu čelí kritice kvůli ohrožení vlády práva v Maďarsku.

Jednání o Michelově nástupci proběhne během zasedání Evropské rady v červnu krátce po volbách do Evropského parlamentu, které se konají od 6. do 9. června.

Michelovo rozhodnutí nezůstalo bez odezvy. Jedním z jeho mnoha kritiků je Alberto Alemanno, profesor evropského práva na College of Europe, který Michelův krok považuje za egocentrický a nezodpovědný. Michela rovněž v rozhovoru pro britský The Guardian označil za „nejméně efektivního předsedu Rady, který byl kdy jmenován“.

Kritici se shodují, že Michel dal přednost svým vlastním zájmům před zájmy EU. Nizozemská europoslankyně Sophie in’t Veldová jeho chování přirovnala ke kapitánovi opouštějícímu loď.

Přestože Michel čelí množství kritiky, jakékoliv pochybení ze své strany odmítá. Podle něj je na výběr jeho nástupce dostatek času a Unie má navíc řadu nástrojů, jak může Orbánův vliv omezit.

Reklama

Doporučované