Hlavní obsah

Pivo z prášku. Německá firma ho chce prodávat ještě letos

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Německý pivovar tvrdí, že dokáže vyrobit prášek na přípravu různých druhů piv. Ilustrační snímek.

Reklama

Německý pivovar vyvinul pivo v prášku. Stačí rozmíchat pár lžic ve vodě a pivo i s pěnou je na světě, zatím bez alkoholu. Do budoucna ale firma plánuje vyrábět i alkoholickou verzi.

Článek

Východoněmecký pivovar vyvinul novinku, o které se nezdráhá říct, že způsobí revoluci ve světovém nápojovém průmyslu. Ještě letos chce společnost Neuzeller Klosterbräu uvést na trh, jak sama tvrdí, první pivo v práškové formě na světě.

Motivací pro tuto inovaci je ekologie. Hmotnost zásilek s pivem se díky ní může snížit až o 90 %, uvádí server německého veřejnoprávního rádia RBB, a tím se sníží i množství emisí.

Pivovar v braniborském městě Neuzelle těsně u hranic s Polskem nedávno představil verzi světlého piva bez alkoholu. Teď hledá partnery, kteří by pomohli uvést na trh varianty s alkoholem i bez něj, píše agentura Reuters.

„Je to první komplexní pivo v práškové formě na světě a mohlo by změnit svět,“ řekl generální ředitel pivovaru Stefan Fritsche. „Přidáním vody získáte pivo s kompletní chutí včetně alkoholu, oxidu uhličitého a pěny. V zásadě můžeme touto metodou vyrobit jakékoliv pivo na světě.“

Podle pivovaru se pivní prášek vyrábí zpracováním speciálně uvařeného piva bohatého na dextriny, který je rozpustný ve vodě. Dextriny jsou látky vznikající rozkladem škrobu, které se skládají z několika jednoduchých molekul cukru a které se nacházejí v pivu. Před konzumací je třeba pivní prášek smíchat se sycenou vodou nebo s vodou z vodovodu.

Na únorové prezentaci si mohli zahraniční a němečtí novináři prohlédnout a ochutnat nealkoholickou verzi práškového piva. Mnozí byli s chutí přiměřeně spokojeni. „Chutná to trochu sladově jako pivo, jen ten alkohol chybí,“ řekl Frank Groneberg z deníku Märkische Oderzeitung.

Jiní účastníci pokusu postrádali hořký nádech typický pro pivo, jak je tomu u mnoha nealkoholických piv, uvádí list The Times.

Pivní prášek by mohl ušetřit náklady na přepravu. Úspory se však zatím netýkají výrobních nákladů. Ty podle Fritsche vzrostly i kvůli inflaci a nedostatku skla způsobeným částečně zastavením dodávek z Ruska a Ukrajiny po vypuknutí války.

„Víme také, že klasičtí ‚pijáci‘ a milovníci řemeslného piva budou k našemu produktu zpočátku skeptičtí,“ říká Fritsche. S pivem v prášku bez alkoholu se pivovar zaměřuje především na exportní trhy náročné na dopravu, jako jsou některé země v Asii a Africe. Pivovar však chce prášek prodávat také v Evropě.

„Chceme přinášet do odvětví nové myšlenky… Pokud to neuděláme, pak přijde velká nadnárodní společnost a udělá to místo nás,“ řekl Fritsche. „Je to jako s našimi automobilkami. Držely se fosilních paliv a pomalu zaváděly elektromobily. Ale je to trend, který nastal, ať se jim to líbilo, nebo ne. Je lepší být na jeho správné straně.“

Reklama

Související témata:

Doporučované