Hlavní obsah

Stovky migrantů se snaží prorazit do Polska, bezpečnostní síly je vytlačily

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Polské jednotky na hranici s Běloruskem ve čtvrtek zabránily nejméně 375 pokusům migrantů o přechod na polské území. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na mluvčí pohraniční stráže.

Článek

Dalších pět uprchlíků muselo být hospitalizováno kvůli vyčerpání. Polské hranice kvůli migrační krizi z posledních týdnů střeží pohraničníci a vojáci, kteří podobné incidenty skupin migrantů o přechod hranic řeší opakovaně.

Ve čtvrtek šlo mimo jiné o skupinu 232 běženců, kteří se dostali několik metrů za hranici na polské území. Polské bezpečnostní jednotky je ale vytlačily zpět. O den dříve zaznamenaly bezpečnostní složky v noci 267 pokusů migrantů o přechod hranice. Podle polské policie byli zadrženi také tři muži podezřelí z převaděčství. DPA uvedla, že jde o dva Ukrajince a jednoho Švéda syrského původu. Zatčeni byli na cestě se 14 migranty.

Na běloruské straně čeká v blízkosti hranice podle běloruských zdrojů asi 2000 běženců, kteří doufají, že se jim podaří dostat do Evropské unie, především míří do Německa. Mnozí z nich potřebují lékařskou pomoc, zejména kvůli prochladnutí, oznámila běloruská státní agentura BelTa.

Polsko a další země Evropské unie obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že vozí migranty do své země a pak je posílá k hranicím. Podle západních zemí chce Lukašenko destabilizovat EU a mstí se za sankce, které EU na jeho režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruský prezident obvinění odmítá a z migrační krize viní naopak Západ.

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska trvá již několik měsíců. Situace se výrazně zhoršila, když se u hranice utábořilo několik tisíc běženců. Varšava pak posílila pohraniční stráž zhruba o 15 tisíc vojáků.

Polský premiér Mateusz Morawiecki se ve čtvrtek kvůli krizi na hranici s Běloruskem setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V uplynulých dnech jednal s představiteli pobaltských zemí, členů Visegrádské skupiny, Chorvatska a Francie. V pátek má hovořit s britským premiérem Borisem Johnsonem. Polský prezident Andrzej Duda se kvůli napjaté situaci na hranicích setká s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Reklama

Doporučované