Hlavní obsah

„Strč si do zadku raketu a leť“. Žižkov místem protestu proti krvavému byznysu

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

„Vydělává na válce na Ukrajině, jeho rodina žije v Praze.“ Jeden ze vzkazů pro Borise Obnosova, šéfa ruského zbrojního holdingu KTRV.

Reklama

„Vrazi v Praze nemají co dělat,“ zaznělo v sobotu na pražském Žižkově. Skupina Rusů tam protestovala proti tomu, že rodina šéfa ruské zbrojní firmy vlastní v Česku nemovitosti. A vyzvala české úřady, aby ve věci konaly.

Článek

„Jezdí sem často, má bílý Rolls-Royce, parkuje tady před domem,“ říká o Rusovi Rostislavu Zorikovovi obyvatel Štítného ulice v Praze 3. Zorikov tam vlastní čtyřpatrový dům typický pro pražský Žižkov.

Rolls-Royce poutá pozornost

Jde jen o jednu z jeho pražských nemovitostí, na kterou v týdnu upozornil protikorupční fond založený vězněným ruským opozičníkem Alexejem Navalným.

Zorikov je zetěm Borise Obnosova, šéfa velkého ruského holdingu KTRV (celým názvem Korporacija Taktičeskoje raketnoje vooruženije), který vyrábí rakety používané ruskou armádou k ostřelování Ukrajiny.

Část z vysokých částek, jež ze zbrojních obchodů plynuly bokem Obnosovově dceři Oľze a jejímu manželovi Rostislavovi, skončila podle Navalného organizace v Praze.

„Parkují tu pěkná, drahá auta. Zaujal měl ten Rolls-Royce, to každý nemá. Říkal jsem si: takovej mladej a takový auto…“ dodává k tomu muž ze Štítného ulice, který si prý „pro jistotu“ nepřeje uvést jméno. Zorikov tu podle něj nebydlí, ale jeho auto tu čas od času parkuje dva nebo tři dny.

Ukazuje i fotku zaparkovaného luxusního automobilu s nápadnou registrační značkou, kterou vyfotil loni na konci roku. Právě v luxusních autech má sedmatřicetiletý Zorikov zálibu.

Krvavé ruské peníze v Praze?

Tématu rodiny šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety dopadající na ukrajinská města, a jejímu luxusnímu životě v Praze jsme se tento týden věnovali ve dvou textech:

Dům naproti Cimrmanově divadlu

„Teď jsem ho tu neviděl dlouho, ten dům byl celou dobu zavřený a nic se tu nedělo, takže koukám, co se tu dnes děje,“ ukazuje Žižkovan na dělníky s lešením, kteří v sobotu odpoledne natírají fasádu parteru Zorikovova domu.

Ve stejnou domu se před budovou, která je přímo naproti Žižkovského divadla Járy Cimrmana, scházejí první účastnici demonstrace. V reakci na zjištění fondu Navalného ji rychle svolala česká pobočka ruské lidskoprávní organizace Vesna.

+2

„Chceme přesvědčit české úřady, policii a státní zastupitelství, aby se začaly zabývat majitelem téhle budovy, respektive zdrojem jeho příjmů, za které byla zakoupena,“ vysvětluje mluvčí Vesny Jaroslav Canov. Na protest do Prahy dorazil z Brna, kde studuje.

To, že se sankce v Česku nedotýkají některých postav spojených s Putinovým režimem, považuje Canov za systémový problém.

„Rozumíme tomu, že je systém zatížený i kvůli uprchlické krizi způsobené Putinovou válkou proti Ukrajině, ale přesto se domníváme, že by se měly podrobněji a důkladněji zkoumat zdroje příjmů lidí, u kterých je velká pravděpodobnost, že jsou spojeni s ruskou vládou, nebo jsou napojeni na některého z členů establishmentu. Tak, jako je to v případě Zorikovova,“ vyzývá Canov.

„Strč si do zadku raketu a leť odsud pryč“

Na pražský Žižkov nakonec přišla asi dvacítka hlavně mladých Rusů a Rusek a také několik Čechů s transparenty jako „Majitel této budovy je spolupachatel Putinovy války“, nebo „Strč si do zadku raketu a leť odsud pryč“.

„Tady před očima každého z vás stojí budova číslo 140, budova, jež byla zakoupena za úplatek, který ruský diktátor poskytl svému zbrojíři,“ zaznívá v projevu na demonstraci.

Hnutí Vesna pak dodává veřejnou výzvu adresovanou policii, soudům, českému premiérovi i prezidentovi: „Zahajte v tomto případu důkladné vyšetřování zdrojů příjmů pana Zorikovova a všech jeho rodinných příslušníků a prověřte vazby na vedení Ruské federace. Zmíněné osoby by měly být vyhoštěny z území České republiky!“

„Vrazi v Praze nemají co dělat! Sláva Ukrajině!“ končí jeden z projevů.

Mluvčí Vesny Jaroslav Canov ještě vysvětluje, že rakety z velkého ruského holdingu KTRV, kterému šéfuje Zorikovovův tchán Boris Obnosov, zabíjejí na Ukrajině. „Oni jsou za raketami, které nedávno zasáhly panelový dům v ukrajinské Umani a zabily 23 civilistů. Nebo za těmi, které loni trefily nástupiště na nádraží v Kramatorsku,“ uvedl řečník.

Obnosovovův zeť, který má podle zjištění Seznam Zpráv v Česku nejpozději od června 2020 trvalý pobyt, vlastní v Praze kromě bytového domu na Žižkově i další dva byty. Podle investigativy Navalného týmu si ale společně s manželkou mohli ze svých vlastních přiznaných příjmů pořídit nemovitosti a drahá auta za desítky milionů jen těžko.

Zorikov pracuje v oboru polygrafie a jeho manželka Oľga podle dostupných informací pracovala jako vizážistka nebo manažerka zážitkové agentury. Podle získaného daňového přiznání z roku 2020 si Zorikov měsíčně vydělal v průměru asi jen 37 tisíc rublů, což v nynějším přepočtu není ani 10 tisíc korun.

Šéf KTRV Obnosov je veden na sankčních seznamech ve Spojených státech, Kanadě nebo Velké Británii. Na seznamu Evropské unie, který je směrodatný pro Českou republiku, však chybí. Unie postihuje zbrojní firmy coby právnické osoby, na uvalení sankcí pro jejich vysoké manažery však nemá právní nástroje, ač by o to například česká diplomacie stála.

Reklama

Doporučované