Hlavní obsah

V Sasku hoří čtyřikrát menší plocha, ale na třech místech se požár šíří

Foto: Profimedia.cz

Požár v Českosaském Švýcarsku.

Reklama

Požár, který se dostal z Česka i na saskou stranu národního parku, se v Německu v noci na středu výrazně nerozšířil. Tři ohniska ale nejsou pod kontrolou.

Článek

Proti plamenům v Saském Švýcarsku bojuje několik stovek německých hasičů. Během úterý se tam požár rozšířil na 250 hektarů a je zhruba čtyřikrát menší než v Česku.

K likvidaci ohně Němci nasadili celkem pět vrtulníků, včetně dvou strojů Bundeswehru. Na místě ve středu pracuje 150 hasičů. Jedna hasička se při zásahu zranila a skončila v nemocnici.

Původně němečtí hasiči pomáhali s hašením požáru v Česku, ale kvůli jeho rozšíření i na saskou stranu se museli stáhnout.

Hašení potrvá celý týden

Hasební práce v Saském Švýcarku zřejmě potrvají celý týden. Serveru MDR to řekl mluvčí saského zemského okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří Thomas Kunz.

„Máme tři ohniska, u kterých můžeme velmi jasně říci, že se situace stabilizovala,“ uvedl Kunz.

Na dalších třech místech se ale požár dál šíří, protože je tam kvůli složitému terénu hašení obtížné. Jde o lokality Frienstein a mezi Goldsteinem a Richterschluchte.

Okresní úřad kvůli požárům rozšířil původně noční zákaz vstupu do lesů i na den. Za porušení zákazu hrozí pokuta 2 500 eur (v přepočtu asi 61 tisíc korun) a ve výjimečných případech až 10 tisíc eur. Navzdory tomu musela v úterý policie z lesů vykázat na 40 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované