Hlavní obsah

Video: Jak do USA? Zelenskyj ještě za tmy přestupoval v Polsku

Bez komentáře: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na cestě do USA.Video: TVN, AP

 

Reklama

Z Kyjeva vlakem do Polska a odtud letadlem do Washingtonu. První zahraniční cesta ukrajinského prezidenta od začátku ruské invaze proti jeho zemi je složitá logistická i bezpečnostní operace.

Článek

Detaily cesty jsou kvůli bezpečnosti tajné a jasné nejsou ani podrobnosti a časový plán prezidentova programu v USA.

Z bezpečnostních důvodů není možné, aby Volodymyr Zelenskyj se svou delegací odletěl z ukrajinského území. K letu do USA tak musel jako přestupní stanici využít Polsko, kam z Kyjeva dorazil vlakem.

Kamery polské televize TVN24 ve středu ráno zachytily ukrajinskou hlavu státu na nádraží ve východopolském městě Přemyšl. To se letos stalo jednou z hlavních bran pro příchod ukrajinských uprchlíků.

Na záběrech prezident v už typickém vojenském oblečení ještě za tmy přesedá do velkého bílého automobilu a v konvoji vyráží na 90 kilometrů vzdálené letiště v Jasionce u Řešova. Odtud pak odletěl do USA.

Letiště Jasionka se po začátku války na Ukrajině stalo jedním z klíčových bodů pro zajištění dodávek na podporu ukrajinských ozbrojených sil a hlavní dopravní křižovatkou.

Foto: Profimedia.cz

Polské letiště Řešov-Jasionka chrání americké systémy Patriot.

I z toho důvodu letiště chrání americké systémy protiraketové obrany Patriot. Dodávku stejného systému pro Ukrajinu má Zelenskému oznámit ve Washingotnu jeho americký protějšek Joe Biden.

Aby se přiblížily ukrajinským hranicím, využívají letiště pro jeho strategickou polohu také zahraniční delegace mířící za Zelenským do Kyjeva. Dál pak jedou z Polska na Ukrajinu vlakem.

Zelenského podle TVN doprovází na středeční cestě americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková.

Do Washingtonu má doletět ukrajinský prezident po poledni tamního času (večer českého času). Podle agentury Reuters má návštěva v USA trvat několik hodin.

Zelenského čeká přijetí v Bílém domě a jednání s prezidentem Joem Bidenem a osobně vystoupí i před americkým kongresem. Biden v rámci návštěvy oznámí nový balík pomoci v hodnotě 1,8 miliardy dolarů (41 miliard korun), jehož součástí bude podle Bílého domu i dodávka zmíněného systému Patriot.

Reklama

Doporučované