Hlavní obsah

Suleman se do ponorky bál, chtěl potěšit otce, říká teta nejmladší oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AFP PHOTO / DAWOOD HERCULES CORPORATION, Profimedia.cz

Devatenáctiletý Suleman Dawood s otcem Šahzadou. Oba jsou mezi oběťmi havárie ponorky Titan v severním Atlantiku.

Reklama

Šahzada Dawood byl podle své sestry od dětství velkým fanouškem Titaniku. Proto ji nepřekvapilo, když si pořídil lístky na výpravu k vraku slavného parníku. Jeho syn Suleman ale prý nadšení nesdílel. Oba na palubě zemřeli.

Článek

Teprve devatenáctiletý Suleman Dawood, potomek britsko-pákistánské podnikatelské rodiny, je nejmladší obětí tragédie ponorky Titan. Na dobrodružnou výpravu do hlubin Atlantiku k vraku parníku Titanic se zřejmě vydal jen proto, aby udělal radost otci.

Jeho teta Azmeh Dawoodová v rozhovoru pro americkou stanici NBC News řekla, že ve dnech před začátkem cesty dával mladý student příbuzným najevo, že se „bojí“ a na extrémní zážitek se „příliš necítil“.

Nakonec se ale rozhodl ke kanadskému pobřeží vyrazit. Začátek výletu totiž připadal na Den otců a Suleman chtěl podle tety toho svého potěšit. Osmačtyřicetiletý Šahzada Dawood, který je také jednou z pěti obětí nehody, byl prý nadšenec do Titaniku.

Azmeh Dawoodová NBC vyprávěla, že je rodinnou tragédií otřesena. „Mám dojem, že jsem uvázla v opravdu špatném filmu s odpočítáváním, ale nevíte, k čemu ten odpočet vede,“ svěřila se telefonicky žena, která žije s manželem v Amsterdamu. Podobné pocity prý ještě nikdy nezažila.

Azmeh měla v posledních letech s bratrem omezený kontakt. Před lety jí totiž diagnostikovali roztroušenou sklerózu a dědička odkázaná na invalidní vozík se přestěhovala z Anglie do Amsterdamu kvůli snazšímu přístupu k léčebnému konopí, což se podle ní některým příbuzným, včetně Šahzady, nezamlouvalo.

Azmeh ale vyprávěla, že k Sulemanovi měla pořád blízko. Prohlášení zveřejněné rodinou mladíka popisovalo jako velkého fanouška sci-fi literatury, poznávání nových věcí, Rubikovy kostky a volejbalu.

Se zprávami o záchranné akci v Atlantiku si prý Azmeh uvědomila i silnou lásku, kterou cítila k bratrovi. „Byl to můj malý bratříček. Držela jsem ho, když se narodil,“ řekla.

Šahzada byl podle sestry už od mládí „naprosto posedlý“ Titanikem. Jako děti se prý pořád dívali na britské drama Zkáza Titanicu z roku 1958. Později s oblibou sledoval dokumenty o parníku a navštěvoval i různé výstavy s artefakty vylovenými z vraku.

Azmeh i Šahzada jsou potomky jedné z nejprominentnějších podnikatelských dynastií v Pákistánu, píše americká stanice. Rodinný podnik Dawood Hercules Corporation investuje do zemědělství, zdravotnictví i dalších odvětví.

Šahzada byl místopředsedou představenstva společnosti Engro Corporation, jíž šéfoval jeho otec Hussain. Podnik spadá do rodinného holdingu a jde o významného výrobce hnojiv.

Byl zároveň poradcem nadace Prince’s Trust International, již založil britský král Karel III. Mluvčí Buckinghamského paláce v týdnu uvedl, že panovník se za podnikatele modlí a myslí na něj.

Vedle toho se Šahzada angažoval v rodinné nadaci i v institutu SETI, kalifornské výzkumné organizaci, která hledá mimozemský život.

Kromě syna Sulemana měl Šahzada s manželkou Christine ještě dceru Alinu. Společně žili v Surbitonu na jihovýchodě Londýna, píše BBC. Zemřelý syn Suleman navštěvoval Strathclydeskou univerzitu ve skotském Glasgow, právě tam dokončil první ročník na obchodní fakultě.

Reklama

Doporučované