Hlavní obsah

Švýcarská justice může rozkrýt Putinovy tajné příjmy

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a hudebník Sergej Roldugin na předávání státních vyznamenání v Kremlu v září 2016.

Reklama

Přes švýcarské účty hudebníka a přítele ruského prezidenta Sergeje Roldugina protékaly miliony. Banka spojená s plynárenským koncernem Gazprom podle obžaloby nezkoumala, komu peníze patří.

Článek

Před okrskovým soudem ve švýcarském Curychu se začne 8. března projednávat případ, který by mohl vnést světlo do finančního zázemí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jak tento týden vyšlo najevo, curyšské státní zastupitelství obžalovalo čtyři zaměstnance švýcarské pobočky Gazprombank. Viní je z toho, že nedodrželi zásady pečlivého prověřování u jednoho obzvlášť pozoruhodného klienta – ruského violoncellisty a dirigenta Sergeje Roldugina, o kterém se spekuluje jako o správci Putinových tajných příjmů.

Informaci přinesly zpravodajské weby německého týdeníku Spiegel a švýcarského vydavatelství Tamedia. Odvolávají se na text obžaloby, která byla podána už loni v listopadu, na veřejnosti se o ní ale donedávna nevědělo.

Obžalováni jsou tři vrcholní manažeři banky a jeden klientský poradce. Státní zástupce jim vytýká, že neprověřili pozadí Rolduginových aktiv, i když jim muselo být jasné, že nemohl být jejich skutečným vlastníkem. Všem obviněným hrozí minimálně sedm měsíců vězení.

„Je notoricky známé, že oficiálně má ruský prezident Putin příjem něco málo přes 100 000 franků (v přepočtu 2,3 milionu korun, pozn. red.) a není bohatý, ale ve skutečnosti má obrovský majetek, který spravují jemu blízcí lidé,“ stojí podle médií v obžalobě.

Psali jsme také:

Válka na Ukrajině a protiruské sankce podnítily zájem o podrobnější vhled do finančních zájmů ruského prezidenta a jeho věrných. Vícekrát padlo i jméno hudebníka Sergeje Roldugina.

Vzhledem k těmto informacím měla banka podle žalobce prověřit Rolduginovy finance, to se ale zřejmě nestalo. Naskýtá se tedy otázka, zda hudebníkem spravované peníze nepatří ve skutečnosti Putinovi.

Roldugin je považován za dlouholetého Putinova přítele. Dokonce má být kmotrem prezidentovy ​​dcery.

V letech 2014 až 2016 Gazprombank vedla Roldugina jako správce účtů dvou firem se sídly v Panamě, respektive na Kypru. Přes tato konta měly protéct milionové částky. Hudebník přitom v roce 2014 deníku New York Times řekl, že určitě není žádný podnikatel a nevlastní miliony.

Švýcarská pobočka Gazprombank loni v říjnu oznámila zastavení činnosti. Už od roku 2016 byla banka v hledáčku švýcarského dozorového orgánu nad finančním trhem. Podle zpráv o dokumentech odhalených v rámci aféry Panama Papers se měla banka zaplést do nelegálních obchodů s firmami v daňových rájích. Dokumenty zmiňovaly i Roldugina a Gazprombank. Dva roky nato dozorčí instituce Finma konstatovala, že banka má vážné nedostatky v boji proti praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:
Sergej Roldugin

Doporučované