Hlavní obsah

Tchajwanská prezidentka míří do USA, ostrov se připravuje na čínský hněv

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen

Reklama

Prezidentka ostrovního státu se během své cesty do Střední Ameriky zastaví v USA. Peking oznámil, že s tím nesouhlasí. Tchaj-wan se ovšem obává, že jeho reakce nezůstane pouze u slov. Chystá se proto i na možné vojenské manévry.

Článek

Tchajwanská prezidentka se chystá na návštěvu Střední Ameriky i Spojených států. Ostrovní ministerstvo obrany se kvůli tomu připravuje na hněv Číny. Vypracovalo pohotovostní plány, které počítají i s nejhorším scénářem, upozornil deník The Guardian.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen navštíví příští týden spojence. Guatemalu a Belize, s nimiž ostrov udržuje diplomatické vztahy. Zastaví se však také v New Yorku a Los Angeles, kde se pravděpodobně setká se současným předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

Právě tato schůzka je necitlivějším bodem prezidentčiny cesty a potenciálním trnem v oku Pekingu. Zda se opravdu uskuteční, zůstává nejasné. Tchajwanská prezidentská kancelář termín konání odmítla potvrdit.

Washington tvrdí, že Čína nemá žádný důvod se zastávkou prezidentky Cchaj v USA znepokojovat. Podle vysoce postaveného amerického představitele, kterého citovala agentura Reuters, se jedná o zcela běžnou záležitost, kterou před současnou prezidentkou vykonala řada dalších tchajwanských prezidentů, když mířili do středoamerických zemí.

Peking, který ostrovní stát považuje za své území, se ovšem k cestě tchajwanské reprezentace staví jinak. Čínské ministerstvo zahraničí v úterý zopakovalo, že se schůzkou Cchaj s americkými představiteli rezolutně nesouhlasí. „Jsme rozhodně proti jakékoli formě oficiálních výměn mezi USA a Tchaj-wanem,“ vzkázal úřad.

Čínská komunistická strana na Tchaj-wanu nikdy nevládla

  • V Číně a na Tchaj-wanu fungují od konce občanské války v roce 1949 dvě samostatné vlády. Peking však ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a dlouhodobě se snaží omezit jeho mezinárodní aktivity. Soupeří spolu o vliv v tichomořské oblasti.
  • Napětí v posledních letech znovu eskaluje a Peking nevyloučil možnost použití síly k získání ostrova.
  • Ačkoli je Tchaj-wan oficiálně uznán jen hrstkou národů, jeho demokraticky zvolená vláda udržuje silné obchodní a neformální vztahy s mnoha světovými mocnostmi. Diplomatické styky mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem neprobíhají po oficiální linii. Americký zákon Taiwan Relations Act však zajišťuje ostrovu ochranu a poskytuje prostředky k jeho obraně.

Svůj postoj dala Čína jasně najevo loni v srpnu, kdy Tchaj-wan navštívila tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Jako odplatu provedla v těsné blízkosti ostrova sérii raketových testů a vojenských manévrů.

Zda a jak Čína zareaguje na chystanou cestu prezidentky Cchaj, zůstává nejasné. Tchajwanské ministerstvo obrany ovšem vzkázalo, že je připraveno na všechny varianty.

„Pokud jde o to, co čínští komunisté udělali v minulosti, ministerstvo obrany to může mít pod kontrolou a bude počítat i s horším scénářem,“ odpověděl na otázku, zda se očekává, že Čína uspořádá další vojenská cvičení, náměstek tchajwanského ministra obrany Po Horng-huei.

„Během prezidentčiny zahraniční návštěvy má ministerstvo obrany pohotovostní plány pro všechny kroky (ze strany Číny, pozn. red.),“ dodal.

Více o vztazích Číny a Tchaj-wanu

ANALÝZA. Válka na Ukrajině nepřišla zčistajasna. Stejně tak by neměla překvapit další agrese, jež je na spadnutí. Tentokrát v Asii. Už víme, že Tchaj-wan proti Číně nebude sám. Z Ukrajiny je tak vzácný zdroj zkušeností i pro USA.

Na naší politice vůči Číně se nic nemění, zní z USA

Belize a Guatemala jsou dvě z pouhých 14 zemí, které v současné době Tchaj-wan uznávají. Jedním z nich je i další středoamerický stát Honduras. Ten ovšem začátkem měsíce oznámil, že diplomatické vztahy s ostrovním státem přeruší a místo toho naváže oficiální vztahy s Čínou.

Spojené státy zastávají politiku jedné Číny a oficiální vztahy s Tchaj-wanem neudržují. Platí ovšem za jeho nejvýraznějšího mezinárodního spojence i dodavatele zbraní a označují ho za svého klíčového partnera v indo-pacifickém regionu a o vzájemných vztazích mluví jako o přátelství.

„Zastávky (během cest tchajwanských státníků, pozn. red.) se konají s ohledem na bezpečnost, pohodlí a důstojnost cestujících a jsou v souladu s naší politikou jedné Číny, která se rovněž nemění,“ okomentoval chystanou cestu tchajwanské prezidentky mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Jak by vypadala válka o Tchaj-wan

Dle závěrů simulace provedené CSIS by si čínská invaze na Tchaj-wan v roce 2026 vyžádala tisíce obětí mezi čínskými, americkými, tchajwanskými a japonskými vojáky. Válku o Tchaj-wan by sice Peking prohrál, neslavně by však skončila i americká armáda.

Reklama

Související témata:

Doporučované