Hlavní obsah

Teenageři z KLDR dostali nucené práce za sledování seriálů, ukazují záběry

Foto: Alexander Khitrov, Shutterstock.com

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku z dubna 2019.

Reklama

Vzácné záběry ukazují dva dospívající chlapce, které vládní příslušníci Severní Koreje odsuzují ke 12 letům nucených prací za to, že sledovali jihokorejský seriál. Video redakci BBC poskytl institut pracující s uprchlíky.

Článek

Dva severokorejští teenageři byli odsouzeni ke 12 letům nucených prací za sledování seriálu z produkce jihokorejské televize. Dokazují to záběry, na kterých je vidět, jak mladíky před zraky stovek dalších studentů spoutávají policisté. Důvodem mělo být, že by se šestnáctiletí chlapci „měli hluboce zamyslet nad svými chybami“. Chybovali, když si pustili zakázaný seriál, ve kterém navíc zaznívá v Severní Koreji rovněž nelegální k-popová hudba.

Klip, který byl údajně pořízen v roce 2022, ukazuje dva chlapce v šedých uniformách, jak stojí před komisí úředníků, která je odsoudí. Zástupy mladých studentů, kteří měli stejné uniformy, na záznamu oba mladíky sledují, jak jsou spoutáni a odváděni pryč.

Záběry, které získala BBC, zevnitř totalitního státu jsou vzácné, protože Severní Korea vedená Kim Čong-unem zakazuje zveřejňovat jakákoli videa a fotografie ze života v zemi. Klip může tak sloužit jako varování pro další občany Severní Koreje, kteří by si chtěli sehnat obdobné „dekadentní“ nahrávky.

Nasvědčuje tomu i to, že záběry jsou komentované vypravěčem, který opakuje státní propagandu. S odkazem na Jižní Koreu říká, že „kultura prohnilého loutkového režimu se rozšířila i mezi teenagery“. „Je jim teprve 16 let, ale zničili si vlastní budoucnost,“ uvádí moderátor „vzdělávacího“ videa. V minulosti byli nezletilí, kteří takto porušili zákon, posíláni spíše do pracovních táborů pro mládež než za mříže, a trest byl obvykle nižší než pět let.

V roce 2020 vyšlo najevo, že Severní Korea zavedla rozsáhlý zákon „proti reakčnímu myšlení“, podle kterého se sledování jihokorejské zábavy trestá smrtí. V prosinci roku 2022 se pak z izolovaného státu dostala do světového tisku informace i o tom, že dva teenageři byli zastřeleni za sledování a prodej filmů z Jihu. Radiu Svobodná Asie to měly potvrdit dva zdroje, které byl nuceny popravě přihlížet.

Kim Čong-un považuje jižního souseda za americký loutkový stát a je citlivý na to, aby jakákoli jeho média překročila hranice. Navzdory přísným kontrolám se však filmy a podobné věci do země často pašují na USB discích nebo SD kartách. Ty se obvykle přenášejí přes hranice z Číny a pak se mezi Severokorejci vyměňují, doplňuje list Daily Mail. Vládnoucí komunistický režim využívá informátory rekrutované z řad obyvatelstva, aby dopadl ty, kteří disky prodávají.

„Když vás chytí při sledování amerického dramatu, můžete vyváznout s úplatkem, ale když se díváte na korejské drama, zastřelí vás,“ řekl ve čtvrtek severokorejský přeběhlík korejské BBC. „Pro Severokorejce jsou korejská dramata ‚drogou‘, která jim pomáhá zapomenout na těžkou realitu,“ dodal jeden z přeběhlíků.

„V Severní Koreji se učíme, že Jižní Korea žije mnohem hůř než my, ale když se díváte na jihokorejská dramata, je to úplně jiný svět. Zdá se, že severokorejské úřady se před tím mají na pozoru,“ řekla další severokorejská přeběhlice ve věku 20 let.

Reklama

Doporučované