Hlavní obsah

Tělesné tresty za mobil či účes. Tálibán dál zpřísňuje afghánské školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Afghánci studují svaté písmo. Ilustrační foto.

Reklama

Po převzetí moci v roce 2021 Tálibán zakázal dívkám navštěvovat střední školy. Nová zpráva organizace Human Rights Watch, zveřejněná ve středu, varuje, že pod vládou Tálibánu utrpělo i vzdělávání chlapců.

Článek

Organizace Human Rights Watch varovala, že Tálibán způsobuje „nevratné škody“ v afghánském vzdělávacím systému, a to znovuzavedením tělesných trestů, změnami učebních osnov a využíváním nekvalifikovaných učitelů, kteří nahrazují ženy, z nichž většina má zakázaný přístup do škol.

Podle HRW tím, že ženy nemohou vyučovat, vznikla mezera, kterou zaplnili nekvalifikovaní muži, což má za následek, že se snížil rozsah vyučovaných předmětů.

„Tálibán nenávratně poškozuje afghánský vzdělávací systém pro chlapce i dívky. Tím, že poškozuje celý školský systém v zemi, riskuje, že vytvoří ztracenou generaci, která přijde o kvalitní vzdělání,“ řekla Sahar Fetratová, která v HRW pracuje v oblasti práv žen.

HRW uvedla, že od nástupu Tálibánu k moci došlo ve školách k nárůstu tělesných trestů. Chlapci jsou biti za to, že mají mobilní telefon nebo nedodržují nová přísná pravidla týkající se účesů nebo oblečení, které musí být tradičně afghánské.

HRW rovněž uvedla, že na chlapce je vyvíjen stále větší tlak, aby místo školy pracovali, protože Afghánistán se potýká se suchem, konfliktem a ochromující hospodářskou krizí. Více než 28 milionů Afghánců potřebuje naléhavou pomoc, přičemž šest milionů lidí se nachází v nouzovém stavu nedostatku potravin, což je jen krůček od hladomoru.

Reklama

Doporučované