Hlavní obsah

„Téměř nahý“ večírek ruských elit přinesl vězení, žalobu a omluvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Televizní moderátorka Anastasia Ivlejevová (vpravo) uspořádala v moskevském klubu večírek s deklarovaným dress codem „téměř nahá“.

Reklama

Noční život ruské smetánky je proslulý svou rozmařilostí. Jeden z nedávných večírků ale zřejmě přesáhl hranici únosnosti a vyvolal veřejný poprask. Jedna popová hvězda skončila ve vězení a několik dalších se muselo omluvit.

Článek

Skandál vypukl poté, co televizní moderátorka a herečka Anastasia Ivlejevová uspořádala v moskevském nočním klubu večírek s deklarovaným dress codem „téměř nahá“. Krátce poté začaly na sociálních sítích kolovat fotografie z večírku.

Spoře oděné hvězdy měly na sobě síťovinu v tělové barvě, krajky nebo jen spodní prádlo. Na některých byl i známý ruský rapper Vacio. Ten byl zachycen oblečen pouze v ponožce, která mu zakrývala genitálie.

„Všichni se dobře bavili, nikdo si nedokázal představit, jaký se z toho stane průšvih,“ řekl jeden z účastníků večírku, který si nepřál být jmenován.

V konzervativně laděném ruském prostředí vyvolaly fotky z akce veřejný poprask. Influenceři, zákonodárci a další kritici zmiňovali zejména to, že podobné večírky jsou nevhodné, dokonce nevlastenecké, v době, kdy je země ve válce. Část kritiky odrážela i protizápadní nálady a podporu ruského prezidenta Vladimira Putina jako ochránce „tradičních hodnot“.

Fotografie se měly dostat právě i k Putinovi. Na některých záběrech prý byli i vojáci bojující na Ukrajině. Putin na ně ale neměl údajně nijak reagovat, uvádí agentura Reuters.

„V zemi probíhá válka, ale tohle všechno organizují tyhle bestie, zmetci, kterým je jedno, co se děje,“ uvedl v příspěvku na telegramu Vladimir Solovjov, nejvýznamnější ruský televizní propagandista.

„Taková setkání jsou ranou do nohy celé politice státu,“ napsala také na telegram Jekatěrina Mizulina, vedoucí skupiny, která se zasazuje o větší omezení internetu.

Obdobně se vyjádřila i Maria Butina, poslankyně parlamentu, která byla kdysi ve Spojených státech uvězněna za to, že působila jako neregistrovaný ruský agent. Ta vyzvala policii, aby vyšetřila, zda účastníci neporušili ruské zákony zakazující šíření „propagandy“ LGBTQ+, píše agentura AP. Ruský nejvyšší soud totiž v listopadu rozhodl, že „hnutí“ LGBTQ+ je extremistické a pro stát nebezpečné.

Více o situaci queer lidí v Rusku:

Dva dny poté, co se fotky z večírku dostaly na veřejnost, byl Vacio, jehož oficiální jméno je Nikolaj Vasiljev, zatčen za drobné chuligánství a dostal pokutu ve výši 2000 dolarů za porušení zákona o propagandě v zemi.

Pořadatelka akce také nevyvázla beztrestně. Ivlejevovou sice nečeká vězení, ale podle ruských médií na ni podalo asi 20 lidí hromadnou žalobu. Podle nich po zhlédnutí fotografií utrpěli morální újmu a požadují odškodnění v hodnotě jedné miliardy rublů.

„Říká se, že Rusko umí odpouštět. Pokud je to tak, ráda bych vás požádala o druhou šanci,“ uvedla ve středu ve své videoomluvě. „Pokud bude odpověď záporná, pak jsem připravena na svou veřejnou popravu. Nebudu se tomu vyhýbat. Jsem připravena na jakýkoli výsledek.“

Žaloba požaduje, aby odškodné bylo vyplaceno do fondu, který podporuje vojáky bojující na Ukrajině. Slyšení v této věci by mělo začít již v lednu.

Od večírku byly mnoha účastníkům zrušeny koncerty a vypovězeny reklamní smlouvy. Podle některých komentátorů se tak jedná o největší „cenzuru“ ruských hvězd od začátku války. V pocitu ohrožení své kariéry, dokonce i svobody, se celebrity pustily do série veřejných omluv.

V listopadu Ukrajina zasáhla zbrusu novou korvetu

Jednou z posledních velkých ran pro ruskou černomořskou flotilu je poškození korvety Askold třídy Karakurt.

„V životě každého člověka jsou chvíle, kdy udělá chybu,“ řekl Philipp Kirkorov, zpěvák známý svými přehnaně třpytivými kostýmy. Ve videoprohlášení uvedl, že on i další celebrity by si měli pečlivě vybírat akce „v této těžké době“.

„Umělec mého kalibru, lidový umělec, nemůže a neměl by být tak nezodpovědný při účasti na různých akcích,“ pokračoval.

Ksenia Sobčaková, novinářka, která byla v roce 2018 kandidátkou na prezidentku, uvedla, že „pokud někoho urazilo mé vystoupení, omlouvám se za to“.

„Miluji svou zemi, jsem novinářka, která pracuje v Rusku. Nechci kvůli této hloupé nehodě vyvolávat nenávist a hněv vůči sobě a dalším umělcům,“ omluvila se.

Někteří přirovnávají sérii veřejných omluvných videí k nechvalně známé praxi, kterou v Čečensku poprvé zpopularizoval nelítostný vůdce tohoto regionu Ramzan Kadyrov. Ten dlouhodobě nutí své kritiky k ponižujícím omluvám před kamerou, připomíná server The Guardian.

„Moskva se začala podobat Čečensku: veřejné omluvy účastníků strany třesoucí se strachy, daňové kontroly, vyhlídka na trestní řízení,“ napsal na instagramu ukrajinský producent Alexander Rodňanskij.

Skandál je také výrazným odklonem od atmosféry normálnosti, kterou se úřady snažily propagovat v prvních měsících po ruské invazi. Kreml po určitou dobu zdůrazňoval, že válka nezmění každodenní život lidí. Mnozí v zemi tak přijali eskapismus tlačený státní propagandou a rozhodli se na boje na Ukrajině nemyslet. Zatímco dříve se od většiny běžných Rusů očekávalo, že se zdrží aktivního odporu vůči politice státu, v současném Rusku už pouhé mlčení zřejmě nestačí, řekl Rodňanskij o dopadech večírku.

„Totalitní režimy se od autoritářských liší tím, že ‚nežije někde na ulici, ale ve vaší kuchyni, spí ve vaší posteli, poslouchá vaše rozhovory s přáteli a příbuznými‘,“ řekl Rodňanskij. „Je načase pochopit, že vás nikdo nenechá žít jako dřív výměnou za tichý souhlas s politikou režimu. Musíte se aktivně podílet na všech nechutných akcích a aktivitách této vlády.“

Reklama

Doporučované