Hlavní obsah

Teror v Tel Avivu. První reakce na vaše zločiny, vzkázal Izraeli Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Místo incidentu v Tel Avivu 4. července 2023.

Reklama

aktualizováno •

Izraelská média informují o vážném incidentu, který se v úterý odehrál při kombinovaném útoku v Tel Avivu. Do lidí na ulici Pinchase Rosena najel pickup, ozvala se střelba.

Článek

List The Jerusalem Post píše o nejméně sedmi zraněných. „Záběry sdílené na sociálních sítích ukazují, že útočník byl usmrcen na místě. Poté, co přejel lidi, vystoupil z vozidla a údajně se mu podařilo bodnout jednu z obětí do krku. Pak přítomný civilista teroristu zastřelil,“ píše deník.

Redakci se podařilo mluvit i se záchranáři přímo na místě. „Dorazili jsme s velkým počtem vozů intenzivní péče a sanitek. Viděli jsme, že je to velmi vážné. Poblíž autobusové zastávky bylo pět zraněných lidí. Jedna žena s těžkým traumatem ležela na chodníku, byla při vědomí,“ popsal jeden ze zasahujících lékařů.

Izraelské záchranné služby posléze oznámily, že zranění byli převezeni do okolních nemocnic. Tři z nich jsou ve vážném stavu, uvedla izraelská policie ve své nejnovější zprávě. V ní označila útok za teroristický čin.

Policisté potvrdili, že podezřelý řídil vozidlo jedoucí z jihu na sever po ulici Pinchase Rosena, když „najel do chodců stojících před nákupním centrem“.

Agentura Reuters uvádí, že podezřelým útočníkem byl Palestinec žijící v oblasti Hebronu na Západním břehu Jordánu. Podle prvotních policejních zpráv jednal sám. Hamás identifikoval podezřelého jako 20letého Abdel-Wahhaba Issu Hussein Khalayleha. Terorista se do Izraele údajně dostal na základě lékařského povolení.

Militantní islamistické hnutí Hamás útok ocenilo s tím, že „Izrael za své zločiny zaplatí“.

Mluvčí organizace Házim Kásim konkrétně řekl, že „hrdinský čin v Tel Avivu je první reakcí na zločiny proti našemu lidu v Džanínu“.

Chalíd Al-Bač, vysoce postavený představitel hnutí Palestinský islámský džihád, ocenil útok jako „počáteční a přirozenou reakci odporu na to, co se děje v Džanínu“.

V Džanínu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu probíhá druhý den rozsáhlá akce izraelské armády, operace je zaměřená proti radikálům. Izraelské síly od nedělního večera zabily nejméně osm teroristů.

Kontext

Izraelská armáda zahájila rozsáhlou vojenskou operaci v táboře Džanín na severu okupovaného Západního břehu Jordánu. Na místě je devět mrtvých a 100 zraněných. Očití svědci popisují konflikt jako „skutečnou válku“.

Reklama

Související témata:

Doporučované