Hlavní obsah

Terorista znásilnil vojačku ve službě. Izraelem otřásají sexuální skandály

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Izraelce šokovala výpověď dozorkyně, kterou měl znásilnit palestinský vězeň odsouzený za terorismus. „Nemyslitelné,“ prohlásil premiér Jair Lapid a nařídil vyšetřování. Případů násilí proti ženám je ale mnohem víc.

Článek

„Je nemyslitelné, aby byla vojačka izraelské armády znásilněna během služby odsouzeným teroristou,“ řekl na zasedání izraelského kabinetu premiér Jair Lapid. Vězeňská služba ho prý seznámila s nově přijatými opatřeními, aby se nic podobného neopakovalo.

Lapid o případu jednal s ministryní vnitra Ajelet Šakedovou i komisařkou vězeňské služby Katy Perryovou a slíbil vyšetření případu, k němuž došlo za minulé vlády.

Izraelský premiér zmínil také úterní vraždu arabské učitelky ve městě Lod a další vraždu dcery jejím otcem. „Tyto případy se od sebe liší, jednu věc ale mají společnou - strašné násilí proti ženám. Je naším úkolem jako společnosti a povinností vlády násilí zastavit. Tato vláda udělala v boji s násilím proti ženám více než jakákoliv jiná předtím,“ citoval Lapida server Ynetnews. Premiér tak narážel na fakt, že do boje s domácím násilím kabinet investoval 200 milionů šekelů, asi 1,4 miliardy korun.

Výše zmíněný případ dozorkyně se stal ve věznici Gilboa, kde žena, jež vystupuje pod jménem Hila, sloužila v letech 2014 až 2017. Z opakovaného znásilnění obvinila Palestince Mahmúda Ataliaha, který byl odsouzen za terorismus, protože zavraždil Izraelce.

Více než samotné znásilnění je šokující její tvrzení, že personál věznice se ji snažil umlčet a znásilnění umožnil. „Od toho znásilnění byl můj život peklo. Moji velitelé se mě snažili umlčet,“ píše na internetové stránce, kde se snaží sehnat pomocí crowfundingu peníze pro sebe i další oběti znásilnění z řad dozorkyň.

„Moji velitelé, o nichž jsem si myslela, že na mě mají dohlížet, mě dali do rukou teroristovi. Zajistili, abych s ním byla sama, šli proti standardnímu protokolu, aby mě mohl brutálně napadat a znovu a znovu sexuálně zneužít,“ napsala s tím, že vězeň neměl pouta a mohl se po zařízení svobodně pohybovat.

Věznice Gilboa upoutala pozornost médií i veřejnosti už vloni, kdy z ní uprchlo šest palestinských vězňů. Po rozsáhlé bezpečnostní akci v celé zemi se všichni nakonec buď vzdali, nebo byli dopadeni a vrátili se za mříže.

Dozorci vtipkovali o sexuálním deviantovi

Znásilněná vojačka ve své čtvrteční výpovědi uvedla, že obětí znásilnění nebyla sama. V pondělí pak server Ynetnews přinesl svědectví další vojačky, která výše popsané poměry ve věznici potvrdila.

Žena, která se představila jako Ella, měla podle svých slov dohlížet během noci úplně sama na 120 vězňů. Když procházela chodbou, stáhl si jeden z vězňů kalhoty a začal onanovat. „Byla jsem v šoku. Šla jsem za velícím důstojníkem a stěžovala si. Jeho prací bylo předat informaci dalšímu velení,“ vzpomínala.

Místo toho jí ale dozorci řekli, ať celou záležitost vyřídí sama a poslali ji za jiným vězněm, který má mezi odsouzenci vedoucí postavení. Ten ji ujistil, že se jí nic nestane.

Ella tvrdí, že vězni se nic nestalo ani nebyl poslán na samotku. Sloužila také v oddělení, kde byl zavřený výše zmíněný Ataliah. O tom prý dozorci vtipkovali, že je sexuální deviant. „Dozorkyně si stěžovat za těchto okolností nemohly, on to tam řídil,“ odhaluje ve své výpovědi bývalá vojačka, která trpí od své služby ve věznici psychickými problémy.

Případ dvou fotbalistů zametli pod koberec

Možná ještě větší pozdvižení vyvolala v Izraeli odhalení stanice Channel 13, která minulý týden informovala o textových zprávách dvou fotbalových hvězd, Omera Atziliho a Dora Michy. Hráči si v červnu 2020 pozvali do bytu dvě patnáctileté studentky, s nimiž měli sex. Ten je v židovském státě legální až od 16 let, jejich čin proto mohl být posouzen jako znásilnění.

Oba fotbalisté, kteří v roce 2020 hráli za tým Maccabi Tel Aviv, byli vyšetřováni kvůli tzv. zákonnému znásilnění (konsenzuální sex s nezletilou osobou). Za takový zločin jim hrozilo až pětileté vězení.

Policie se o případu dozvěděla ze střední školy, kam obě dívky chodily. Později jejich rodiče podali trestní oznámení, popsal případ deník Haarec.

Fotbalisté, kterým bylo v té době 26 a 28 let, se s dívkami potkali na party, vyměnili si telefonní čísla a později je pozvali do bytu. Policii sex přiznali, tvrdili ale, že byli přesvědčeni o tom, že je oběma dívkám 17 nebo 18 let.

„Měl jsem být opatrnější, zvláště jako veřejně známá osoba, která slouží jako vzor mnoha mladým mužům,“ sypal si popel na hlavu Micha. „Moje image bude poškozená po celý zbytek mého života,“ posteskl si.

„Udělal jsem morální chybu… Budu se muset s touto skvrnou naučit žít,“ přidal se Atzili, který se vloni představil i českým fanouškům v zápase Konferenční ligy proti pražské Slavii. V dresu APOEL Nikósie nastoupil i proti týmu Slovanu Liberec.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský fotbalista Omer Atzili (vpravo) zapletený do sexuální skandálu svádí souboj s Janem Mikulou ze Slovanu Liberec.

Kanadský majitel telavivského klubu nicméně na jejich omluvy neslyšel a oba hráče propustil. Na to reagovali fanoušci týmu slovními útoky na dívky, hrozili jim na sociálních sítích a na podporu hráčů uspořádali demonstraci před stadionem.

Advokáti dívek trvali na tom, že oba fotbalisté věk obětí znali, přesto ale státní zastupitelství po třech měsících případ uzavřelo. Dodatečné obvinění z podávání alkoholu nezletilým rovněž zamítlo s tím, že „není ve veřejném zájmu“.

Oba hráči odešli na jednu sezonu na Kypr, aby se do Izraele brzy vrátili – Micha do týmu Hapoel Beerševa a Atzili do Maccabi Haifa. Atzili se stal hlavní hvězdou svého nového klubu a byl povolán do reprezentace.

Nově zveřejněné SMS zprávy ale obhajobu hráčů zcela rozmetaly - fotbalisté se v nich radili o tom, že dívkám podají alkohol a zřejmě i kokain a mluvili o „noci s nezletilými“. V jedné zprávě dokonce jeden z hráčů použil hebrejské slovo děti, když o dívkách psal. Sdíleli také jejich snímky s přáteli, aby se poradili, zda má kvůli nim smysl riskovat.

Channel 13 zveřejnil i výňatky z policejních výslechů, které ukázaly, že lítost fotbalistů byla jen hraná. Atzili si dokonce stěžoval, že mu ona dívka zničila život a měla by se mu omluvit.

Po nově zveřejněných SMS roste tlak na to, aby současné kluby hráče propustily, stejně jako předtím majitel Maccabi Tel Aviv. Šéf haifského klubu se ale za Atziliho postavil s tím, že se změnil. Feministické spolky pak žádají, aby policie případ znovu otevřela. Obhájci hráčů označili zprávu Channel 13 za fake news s tím, že smsky byly vymyšlené.

Reklama

Doporučované