Hlavní obsah

Malý sport řeší u soudu sexuální násilí. Chtěli to zamést, říká otec hráčky

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Obviněný trenér hledá v soudní budově ústraní. Že by svým hráčkám poručil tancovat ve spodním prádle, odmítá.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy otevřely před rokem případ, který se nyní projednává u Okresního soudu v Hradci Králové. Bývalý reprezentační trenér stolního tenisu je obžalován z pohlavního zneužití svěřenkyně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Když se to provalilo, čekal jsem, že Svaz nějak zareaguje. Ale marně,“ říká směrem k soudnímu senátu otec bývalé reprezentační kadetky ve stolním tenisu.

Jeho dcera patřila ke hráčkám, které před dvěma lety vznesly proti svému bývalému trenérovi Michalovi L. obvinění ze sexuálního obtěžování.

Dnes šestapadesátiletý trenér stojí jako obžalovaný před soudem, výpovědi bývalých svěřenkyň odmítá a rodiče dívek senátu popisují tíži situace, do níž se dostali, když se jim dcery o chování trenéra svěřily.

„Předseda Svazu stolního tenisu to lidsky neuměl uchopit a místopředseda byl od počátku na straně trenéra. Vše bagatelizovali a zlehčovali,“ zhodnotil bezprostřední reakci funkcionářů stolního tenisu na závažné obvinění otec Martin Kapoun. Soud ho předvolal jako svědka.

Hráčky: Musely jsme tančit, když byl ve spodním prádle

  • Seznam Zprávy o případu trenéra stolního tenisu Michala L. informovaly v červenci minulého roku.
  • Hráčky popsaly, jak je trenér v roce 2012 sexuálně obtěžoval. Vše prasklo na mistrovství Evropy v Rakousku, kdy bylo hráčkám v kategorii kadetek 14 a 15 let.
  • Hráčky uvedly, že trenér měl vůči nim řadu sexuálně laděných narážek, chtěl, aby před ním tančily, když byl ve spodním prádle a jednu z nich vyzval ke společnému sledování porna. Mluvily však také o masážích, kdy se trenér dotýkal intimních partiích tehdy čtrnáctileté hráčky.
  • Trenér u soudu všechno popřel. Žádné narážky prý neměl, tančení ani sledovaní porna po hráčkách nepožadoval a masáže byly dle jeho slov čistě profesionální. Dívky si prý vše vymyslely, aby poškodily jeho a výkonný výbor Svazu stolního tenisu.

Královehradecký soud sice řeší obžalobu bývalého trenéra z pohlavního zneužití dítěte mladšího patnácti let, avšak při hlavním líčení rozplétá i kontext případu – třeba právě to, jak na oznámení hráček reagoval výkonný výbor Svazu Českého stolního tenisu.

Toto pondělí si jako svědky pozval dva jejich otce a v roli svědka vypovídal i místopředseda výkonného výboru stolního tenisu. Otcové soudu řekli, že funkcionáři záměrně zametli kauzu pod koberec, na obvinění vznesená dívkami nijak nereagovali. A že po nich chtěli, aby kauzu nemedializovali.

„Čekal jsem nějakou akci ze strany svazu. Že to sami budou vyšetřovat, projednávat a že od trénování dotyčného trenéra odstaví, ale nic se nestalo,“ vypověděl otec Martin Kapoun. O místopředsedovi svazu Nikolasi Endalovi pak řekl, že „od něho se žádné zastání nedalo čekat“.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Nechtěli, aby se to vědělo, řekl u soudu otec jedné z hráček Martin Kapoun.

Nikolas Endal svůj postoj k vážným obviněním potvrdil. Soudu řekl, že šlo jen o několik nekonkrétních sexuálních řečí a na deset let staré události že si příliš nevzpomíná.

„Už si toho moc nepamatuji, ale pokud se nemýlím, jednalo se pouze o dvojsmyslné narážky, nic konkrétního,“ uvedl. „Trenér to tehdy popřel, bylo to tvrzení proti tvrzení a my nejsme soudci ani policisté, abychom to vyšetřili,“ řekl dále a popsal, proč se svaz podezřením ze sexuálního násilí před deseti lety významněji nezabýval.

„Podání trestního oznámení jsme na svazu probírali, konzultovali jsme to s právníky, ale nakonec jsme rozhodli, že jestli chce, ať ho podá pan Kapoun,“ uvedl místopředseda svazu.

I po deseti letech a výsledkům vyšetřování, které přivedlo trenéra před soud, je Endal přesvědčen, že vedení svazu udělalo v daný moment vše, co mohlo.

„Odstavili jsme ho z funkce reprezentačního trenéra,“ uvedl u soudu.

Ve skutečnosti však nynějšímu obžalovanému Michalovi L. po mistrovství Evropy v roce 2012 smlouva skončila a o její prodloužení se už nepřihlásil. Dál se věnoval trénování ve svém klubu v Hradci Králové, kde se později dokonce stal hlavním trenérem Sportovního centra mládeže.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Místopředseda Endal: „Bylo to tvrzení proti tvrzení. A odstavili jsme ho.“

Trestní oznámení nepodal ani otec Martin Kapoun. „Známý policista mě od toho zrazoval. Měl za to, že to policie odloží, protože nejsou žádné důkazy,“ řekl u soudu.

Apeloval však na svaz, aby se případu věnoval. S výkonným výborem si vyměnil několik dopisů a e-mailů. A teprve když ze strany funkcionářů nepřišla žádná akce, jednal sám.

„Vydal jsem se po své linii. Vytiskl jsem letáček, v němž jsem napsal, co se holkám stalo, jak s nimi trenér hovořil a rozdával jsem ho na turnajích a zápasech. Aby aspoň všichni věděli, jaký Michal L. ve skutečnosti je,“ uvedl Martin Kapoun u soudu.

Nebyl v té době už jediný, kdo případ sexuálního obtěžování ze strany trenéra chtěl řešit. Přidal se také bývalý reprezentační trenér juniorek Michal Hájek, který se výkonného výboru opakovaně dotazoval, zda-li výpovědi hráček bere vážně.

„Jejich hlavní priorita má být ochrana dětí, ale místo toho chránili trenéra. Varování o sexuálních útocích přehlíželi, bagatelizovali a házeli pod stůl,“ řekl Michal Hájek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Trestní oznámení podaly bývalé svěřenkyně Michala L. až o osm let později. Říkají, že se dozvěděly, že nevhodné chování trenéra pokračuje v jeho domovském klubu.

Jejich slova jedna z hráček trénujících v letech 2014–1019 v Centru mládeže v Hradci Králové Seznam Zprávám potvrdila. Uvedla, že nešlo jen o sexuálně laděné narážky, ale že trenér chtěl, aby se natočila, jak hraje ve spodním prádle, nebo žádal, ať mu také zatancuje. Dívka říká, že v obou případech odmítla a sklidila trenérův hněv.

I to obžalovaný trenér u soudu popřel. „Je to msta a mocenský boj. Někdo chce využít tuto kauzu k likvidaci klubu, kde jsem působil, k odvolání výkonného výboru Českého svazu stolního tenisu a vyřizuje si účty,“ tvrdí trenér, jemuž státní zástupkyně navrhla trest 2 až 2,5 roku vězení s dvou až tříletou podmínkou a zákaz trénování mládeže po dobu dvou až tří let.

Proces bude pokračovat v dalších měsících. Jako svědek je předvolán i předseda výkonného výboru České asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček.

Reklama

Doporučované