Hlavní obsah
Online

Těžké boje na Donbase. Podle Lavrova je jeho dobytí bezpodmínečné

Foto: Profimedia.cz

Ruský mobilní taktický raketový systém Iskander.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 29. května

  • Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že je Moskva připravena pokračovat v mírových rozhovorech s Kyjevem.
  • Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se neúspěšně pokusil vycestovat ze země na jednání parlamentního shromáždění NATO v Litvě. V cestě mu zabránili pohraničníci, podle kterých neměl potřebná povolení.
  • Ruské síly pokračují v ofenzivě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Podle šéfa vojenské správy regionu Oleksandra Strjuka zde probíhají tvrdé boje a Rusové obklíčili dvě třetiny těžařského a průmyslového města Severodoněck.
  • Ukrajinské ozbrojené síly zahájily rozsáhlou ofenzívu k osvobození oblasti Chersonu, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Ruské jednotky podle něj ustupují, ale v současné době se snaží udržet obrannou linii mezi městy Andrijivka, Lozove a Bilogirka.

SITUACI NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI I V SOBOTU:

  • Dobytí Donbasu je bezpodmínečnou prioritou, prohlásil Lavrov

    Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf ruské diplomacie také přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala.

    Důvodem pro dlouhé trvání bojových operací je podle Lavrova snaha ruské armády ochránit civilisty. Moskva i přes svědectví a množství důkazů západních odborníků, médií i ukrajinských činitelů opakovaně trvá na tom, že na Ukrajině míří pouze na vojenské cíle.

    „Osvobození Doněcké a Luhanské oblasti, které Ruská federace považuje za nezávislé státy, je bezpodmínečnou prioritou,“ uvedl Lavrov, podle kterého by si v lidé z ostatních částí ukrajinského území měli o své budoucnosti rozhodnout sami.

    Lavrov bez řádných důkazů opakoval předchozí komentáře Kremlu ohledně neonacistického vedení Ukrajiny nebo diskriminace ruskojazyčných obyvatel, které se podle Kremlu dopouští vláda v Kyjevě, poznamenala stanice TF1.

  • U Severodoněcku se tvrdě bojuje, podle Kyjeva je zničena veškerá infrastruktura

    U Severodoněcku na východě Ukrajiny se tvrdě bojuje, uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo obrany. V okolí tohoto města v Luhanské oblasti ruské raketové a dělostřelecké ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent všech domů, uvedl následně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    O pokračujících bojích v okolí Severodoněcku a Bachmutu v dnešním večerním hlášení hovořil také ukrajinský generální štáb.

    „Situace je komplikovaná, nikdo o tom nepochybuje. Pokračují tvrdé boje. Ruská armáda je silným nepřítelem, ale naše ozbrojené síly usilovně vzdorují,“ uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová. Situace na bojišti se podle ní ale neustále mění, a nedá se proto s jistotou hovořit o žádných výsledcích bojových operací.

  • Zelenskyj propustil oblastního šéfa tajných služeb v Charkově

    Prezident Volodymyr Zelenskyj po skončení návštěvy Charkova oznámil, že propustil oblastního šéfa tajných služeb Romana Dudina, který podle něj od prvních dní plnohodnotné invaze „neusiloval o obranu města, ale myslel jen na sebe“. Další podrobnosti nesdělil, motivy Dudinova chování prověří podle prezidenta policie, informovala agentura Unian.

  • Státy EU se i přes výjimku pro ropovody opět neshodly na embargu na ruskou ropu

    Zástupci zemí Evropské unie se dnes neshodli na podpoře nového návrhu protiruských sankcí, který z embarga na dovoz ruské ropy vynechal surovinu přepravovanou sítí ropovodů. Novinářům to sdělil přední unijní činitel. Podle diplomatického zdroje byly pro skupinu zemí včetně Maďarska, České republiky a Slovenska nepřijatelné některé podrobnosti návrhu.

    Evropská komise (EK) hodlá podmínky embarga opět upravit a velvyslanci o něm budou znovu jednat v pondělí dopoledne, aby se pokusili dospět k dohodě před summitem. Ten začíná odpoledne.

    Unijní exekutiva navrhla šestý soubor sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu začátkem května. Jeho zásadní částí měl být úplný zákaz dovozu ruské ropy od začátku příštího roku. Proti se však postavilo Maďarsko, které se nespokojilo s odkladem, který mu stejně jako Česku a Slovensku Brusel nabídl.

  • Zelenskyj: Veškerá kritická infrastruktura v Severodoněcku je zničena

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli řekl, že veškerá kritická infrastruktura v Severodoněcku, největším městě pod ukrajinskou kontrolou ve východní oblasti Donbasu, byla zničena, uvádí agentura Reuters. Ukrajinský prezident potvrdil, že dobýt Severodoněck je hlavním cílem Ruska.

  • V Charkově se po Zelenského návštěvě ozvaly exploze

    Pro prezidenta Zelenského to byla vzácná cesta mimo Kyjev. Navštívil jednotky na frontě u Charkova, druhého největšího ukrajinského města, kde předal vyznamenání a dary a poděkoval vojákům za jejich službu, píše BBC.

    „Riskujete svůj život pro nás všechny a náš stát,“ řekl. „Děkuji za obranu nezávislosti Ukrajiny. Opatrujte se!“

    Návštěva byla ukázkou úspěchu země při zatlačování ruských sil zpět z města. A pravděpodobně to mělo za cíl zvýšit morálku, když se Ukrajina snaží zastavit masivní ruskou ofenzívu v oblasti Donbasu, uvádí BBC. Několik hodin poté, co prezident odešel, byly v Charkově hlášeny hlasité výbuchy.

  • Rusko blokuje evakuaci ze Záporoží

    Ruské jednotky opakovaně nedovolují civilním autům evakuujícím civilní obyvatelstvo z okupovaných území do Záporoží projet. Rusové zastavují kolony 300 až 400 aut na 4 až 5 dní, řekl 29. května šéf Záporožské oblastní vojenské správy Oleksandr Staruch. Podle něj ruští vojáci často za průjezd požadují peníze.

  • Zelenského domovské město zasáhly rakety

    Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že rakety zničily velký arzenál ukrajinské armády ve městě Kryvyj Roh, domovském městě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvádí státní tisková agentura TASS.

    Ministerstvo obrany také uvedlo, že ruské systémy protiletadlové obrany sestřelily u Dněpru ukrajinskou stíhačku SU-25. Ukrajina tato tvrzení nepotvrdila.

  • Zastavit Rusko je mise pro celý svět, řekl ukrajinský prezidentský poradce

    Zastavit Rusko je společným posláním všech civilizovaných zemí, prohlásil ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak. „Proč svět věnuje více pozornosti Ukrajině než Africe nebo Východu? – takové argumenty propagují ruští agenti,“ napsal v tweetu.

    Ukrajinská válka není lokální konflikt, je to otázka toho, jaký bude zítřejší svět, dodal Podoljak. Dovolit Rusku vyhrát by podle něj „otevřelo Pandořinu skříňku a posunulo lidstvo do temných časů“.

    „Jakýkoli autokrat by byl schopen vyvolat územní konflikty, zmocnit se zemí a vyhladit národy. Zastavit Rusko je posláním všech civilizovaných zemí. Čas je, ale měli bychom si pospíšit,“ dodal Podoljak.

  • Moskva: Dokud boje neustanou, žádné referendum v Chersonu nebude

    Moskvě podřízené úřady ve městě Cherson na jihu Ukrajiny tvrdí, že nedaleké boje by mohly ovlivnit načasování jeho formální snahy připojit se k Rusku. Ruské síly obsadily Cherson na začátku března – týden poté, co začala invaze na Ukrajinu. Bylo to první velké ukrajinské město, které padlo do ruských rukou.

    Kirill Stremousov, zástupce šéfa chersonské administrativy, uvedl, že proces by mohl zahrnovat referendum, přičemž ustoupil od předchozích komentářů naznačujících, že žádné referendum není potřeba.

    „Oznámíme, až bude naplánováno nějaké hlasování nebo plebiscit, ale nebude to dnes a nebude to zítra, protože naším prvním úkolem je obnovit pořádek v Chersonu,“ řekl Stremousov.

  • Polsko pošle Ukrajině další samohybné houfnice

    Polsko pošle Ukrajině osmnáct samohybných houfnic AHS Krab, které mají dostřel až 40 kilometrů a dokáží pálit až šestkrát za minutu. Polsko je tak druhým nejštědřejším dárcem Kyjeva hned po Spojených státech, uvádí server The Kyiv Independent.

  • Putin je možná už týdny mrtvý, může ho nahrazovat dvojník, spekulují agenti MI6

    Ruský prezident Vladimir Putin je možná už týdny či měsíce po smrti a na veřejnosti za něj může vystupovat dvojník. Podle médií o tom spekulují zdroje z britské tajné služby MI6, podle kterých by Rusové Putinovu smrt asi delší dobu tajili. Je to další z řady mediálních spekulací, z nichž jiné tvrdí, že je Putin vážně nemocen a léčí se s rakovinou.

    Množí se dohady, že zdraví ruského prezidenta se v posledních měsících zhoršuje, jeho tvář vypadá nafouklá a pozorovatelé se ptají, zda nemůže mít devětašedesátiletý prezident například leukemii. Vysocí šéfové MI6 podle zdrojů říkají, že ruský prezident byl nedávno vážně nemocný, ale že jeho případnou smrt by Kreml zamlčel.

    Nedávná Putinova vystoupení byla velmi pravděpodobně nahrána předem, uvedl například server britského listu Daily Mirror. Spekulovalo se, že na moskevské přehlídce ke Dni vítězství začátkem tohoto měsíce mohl být prezidentův dvojník.

  • Německým Stuttgartem prochází pochod na podporu Ukrajiny

  • Zelenskyj výjimečně opustil Kyjev, navštívil vojáky v Charkovské oblasti

    Ukrajinský prezident podnikl vzácnou cestu mimo hlavní město Kyjev, oznámila prezidentská kancelář. Zelenskyj navštívil přední pozice ukrajinské armády v Charkovské oblasti.

    „Chci poděkovat každému z vás za vaši službu. Riskujete svůj život pro nás všechny a náš stát,“ řekl prezident vojákům. Město na severovýchodě Ukrajiny zažilo jedny z nejhorších bojů od zahájení invaze Ruska na Ukrajinu.

  • Turecko nemůže souhlasit se vstupem Finska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

    Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus. Informovala o tom dnes turecká televizní stanice TRT Haber.

    Turecko vzneslo námitky proti vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance, a zdrželo tak dohodu, která by umožnila historické rozšíření v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Poslední Erdoganovy výroky naznačují, že jeho odpor k rozšíření aliance trvá.

    „Dokud bude hlavou Turecké republiky Tayyip Erdogan, rozhodně nemůžeme souhlasit, aby do NATO vstoupily země podporující terorismus,“ řekl turecký prezident, který se v sobotu vrátil z Ázerbájdžánu.

  • Ruští vojáci odvážejí z Mariupolu kov

    Ruští vojáci plánují odvézt kov z okupovaného Mariupolu. Podle poradce mariupolského starosty Petra Andruščenka se tak děje již druhý den v řadě. Materiál následně nakládají na lodě.

  • Ruští vojáci zasáhli solární elektrárnu v Charkovské oblasti

    Ruské jednotky poškodily novou solární elektrárnu v charkovském městě Merefa.

  • Vučić se dohodl s Putinem, Rusko bude dále zásobovat zemním plynem Srbsko

    Rusko bude Srbsku dál dodávat zemní plyn. Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes oznámil, že se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem telefonicky dohodl tříletou smlouvu o jeho dodávkách. Desetiletá smlouva o dodávkách plynu, kterou má Srbsko uzavřenou s ruskou plynárenskou společností Gazprom, vyprší 31. května. Informovala o tom agentura Reuters.

    „O ceně teď nemohu mluvit, všechny podrobnosti budou dohodnuty s Gazpromem,“ řekl Vučić novinářům. Bez bližších podrobností dodal, že cena dodávaného plynu bude podle dohody s Putinem vázaná na cenu ropy.

  • Na Ukrajinu opět míří i reportéři Seznam Zpráv

  • Situace v Lysyčansku se zhoršuje, informuje gubernátor Luhansku

    Situace se výrazně zhoršila ve městě Lysyčansk poblíž Severodoněcku, napsal dnes na telegramu gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. „Ruská střela tam dopadla na obytný dům, na místě zemřela jedna dívka a čtyři lidé byli hospitalizováni,“ řekl. Těžká byla podle něj ve městě sobota, připomněl zničené kino a dalších 22 budov.

    Lysyčansku a Severodoněcku, klíčovým východoukrajinským městům na obou stranách řeky Severní Doněc, hrozí obklíčení ruskými silami a proruskými separatisty. Ti se snaží získat úplnou kontrolu nad Donbasem, připomíná agentura AFP.

Reklama

Hlavní zprávy