Hlavní obsah

Thanks, to není Tom Hanks. Hollywoodskou hvězdu zneužili prostřednictvím AI

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Americký herec Tom Hanks na snímku z New Yorku z června 2023.

Reklama

Umělá inteligence nadále mění v Hollywoodu pravidla hry. Nejnověji na to upozornil oscary ověnčený americký herec Tom Hanks, který se objevil v reklamě na „zubní plán“. Povolení k užití své tváře přitom nedal.

Článek

„Pozor. Venku je video, které propaguje nějaký zubní plán s užitím AI vytvořenou podobiznou mě samého. Nemám s tím nic společného,“ zveřejnil v  neděli na svém instagramu americký herec Tom Hanks.

Reagoval na video kolující na internetu, kde AI vytvořená podobizna hollywoodského herce propaguje plán pro chrup (ve smyslu pojištění ošetření a zákroků, pozn. red.).

Jak píše britský deník The Guardian, Hanksova fotografie byla použita bez jeho povolení. Sám herec to zdůraznil na svém účtu na instagramu, kde má 10 milionů fanoušků.

Paradoxní je, že to byl právě Tom Hanks, kdo v minulosti opakovaně vyjádřil obavy z užívání (a zneužívání) umělé inteligence ve filmovém průmyslu.

„Věděli jsme, že to přijde. Věděli jsme, že bude možné vzít nuly a jedničky v počítači a proměnit je v obličej a postavu. Od té doby se tyto možnosti miliardkrát zvětšily; vidíme to všude,“ uvedl například letos v dubnu v podcastu s britským komikem Adamem Buxtonem.

„Zítra by mě mohl srazit autobus a to je vše, ale (herecké) výkony mohou pokračovat dál a dál a dál. A mimo pochopení, že k tomu došlo pomocí umělé inteligence nebo deepfaku, vám nic neřekne, že to nejsem já a jenom já… To je jistě umělecká výzva, ale také výzva právní,“ citoval z jeho jiného prohlášení The Guardian.

Ve stávce kvůli AI

Právě užití umělé inteligence bylo jedním z důvodů, proč se do bezprecedentní stávky proti hollywoodským studiím za lepší podmínky přidaly letos v červenci i herecké odbory (stávku nejprve letos v květnu vyhlásili scenáristé – pozn. red.).

Mohlo by vás zajímat

Zatímco stávkujícím scenáristům se podařilo uzavřít dohodu s hollywoodskými studii po téměř pěti měsících vyjednávání, filmový průmysl zůstává nadále paralyzovaný. Stávkující herci totiž zatím žádnou dohodu neohlásili.

„Herci menších rolí nebo komparzisté mnohdy musejí přistupovat na velmi nevýhodné podmínky. A to i proto, že často nejsou v odborech. Ve smlouvách je tak po nich běžně žádáno, aby dali svolení ke kompletní digitalizaci své podoby, a to často na dobu neurčitou… Studia tak mohou komparzisty nebo postavy stojící v pozadí (s využitím softwaru, pozn. red.) recyklovat i pro budoucí projekty, za které hercům nezaplatí,“ shrnul nejdůležitější výhrady herců minulý týden pro Seznam Zprávy publicista Václav Rybář.

Svou zkušenost před časem v této souvislosti sdílel právě i Hanks. „Mohu vám říct, že ve všech ceších, agenturách a právních firmách probíhají diskuze o právních důsledcích toho, že moje tvář a můj hlas – a všech ostatních – jsou duševním vlastnictvím,“ řekl.

Zatímco scenáristům se v minulém týdnu podařilo domluvit lepší pracovní podmínky, a stávku tak po pěti měsících odvolali, herci zatím bez většího výsledku s americkými studii dále vyjednávají.

„Dohoda se scenáristy může být dobrým základem pro vyjednávání, ale herci mají i požadavky, které se úplně nekryjí s těmi obsaženými v dohodě se Sdružením amerických scenáristů (WGA), takže jistě potrvá několik dnů až týdnů, než se dohodnou i oni. Tlak zvenku bude enormní a studia chtějí zachránit když už ne podzimní, tak alespoň jarní a letní sezonu 2024,“ uvedl dále Rybář.

Reklama

Doporučované