Hlavní obsah

Tragédie ve Francii. Po ztroskotání člunu se utopila sedmiletá dívka

Foto: Shutterstock.com

Letos jde už o šesté úmrtí při pokusu o překročení Lamanšského průlivu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Skupina 16 migrantů se chtěla přeplavit ze severní Francie do Velké Británie. Poblíž francouzského Dunkerku se jim ale převrátil člun a všichni skončili ve vodě. Sedmiletá dívka, která cestovala se svými rodiči, se utopila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedaleko francouzského Dunkerku se převrátil člun, na kterém se přepravovalo 16 migrantů. Byla mezi nimi i sedmiletá dívka, která se utopila. Uprchlíci se plavili ze severní Francie do Velké Británie, píše server The Guardian.

Člun vezl i deset dalších dětí ve věku od sedmi do 13 let. Na palubě byla i dívčina těhotná matka, její tři sourozenci a otec. Všichni skončili ve vodě. Záchranáři, kteří byli o události informováni v neděli ráno kolem půl osmé, uvedli, že se jim holčičku nepodařilo oživit. Její rodiče byli následně převezeni do nemocnice v Dunkerku.

Tragédie se stala 26 kilometrů ve vnitrozemí na vodním kanálu, což podle britského deníku znovu vyvolává otázky o tom, co všechno jsou ochotní pašeráci udělat, aby unikli odhalení.

„Je to poprvé, co jsme shromáždili migranty po ztroskotání lodi,“ řekl Daniel Deschodt, starosta francouzského města Watten, které se nachází nedaleko místa nehody. Podle něj migranti nastupují na lodě dál od pobřeží, protože to je lépe hlídané.

Jedná se o šesté známé úmrtí v roce 2024 v důsledku pašování lidí v Lamanšském průlivu. V lednu zemřelo ve francouzských vodách pět lidí, kteří se pokoušeli nalodit na malý člun poblíž přímořského letoviska Wimereux, a více než 70 jich bylo zachráněno při teplotách pod bodem mrazu. V pondělí se v Bruselu sejdou ministři vnitra EU, aby projednali mimo jiné i nejnovější legislativu týkající se migrace.

Reklama

Doporučované