Hlavní obsah

Třetí útok v řadě. Exploze v Kyjevě jsou tak silné, že se píše o zemětřesení

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Pohled na kyjevské náměstí Nezávislosti v centru metropole (ilustrační foto).

Reklama

Ukrajinská metropole zažila už druhou neklidnou noc v řadě. Lidé museli kvůli dalšímu silnému ruskému náletu znovu do krytů. Ruský nálet se pak opakoval i v pondělí dopoledne. Městem znovu zní výbuchy.

Článek

Nevyspání, únava a stres provázejí Kyjevany po celý květen. V noci z neděle na pondělí totiž Rusové podnikli už patnáctý letecký útok na metropoli za tento měsíc. Obyvatele vzbudily hlasité exploze. Letecké poplachy jsou ještě častější a znamenají probdělé noci.

Šestnáctý útok v květnu

Ruský útok nocí na pondělí nadto neskončil, pokračoval i během dopoledne, kdy se ve městě znovu rozezněly sirény a byly slyšet zvuky silných explozí. Jde tudíž už o šestnáctý úder na hlavní město. Výbuchy jsou hlášeny i z dalších ukrajinských regionů.

Exploze, zřejmě způsobené protileteckou obranou, jsou podle svědectví na sociálních sítích slyšet přímo v centru města. Lidé utíkají do krytů a do metra a síla výbuchů rozezněla i alarmy u aut. Výbuchy tentokrát přišly jen krátce poté, co se rozezněly sirény.

Rozsah škod nebo ztrát po pondělím útoku zatím není jasný. Primátor Vitalij Kličko ale informoval o troskách rakety, které dopadly do čtvrti Oboloň.

Při útoku v noci z neděle na pondělí ale ke škodám na infrastruktuře ani obydlích nedošlo. Hlášeny nejsou ani oběti nebo škody na životech.

„Další náročná noc pro hlavní město,“ napsal primátor Kličko na svém telegramu k nočnímu útoku. Podle vojenské správy města sestřelila protivzdušná obrana na 40 letících objektů.

Reportáž

Bez přípravy a rozkazů pomohly ubránit Kyjev před ruským obklíčením. Dobrovolnické síly územní obrany pomáhají v okolí ukrajinské metropole dál – brání energetickou infrastrukturu. Mezi členy patří i vojenský kaplan.

Noční poplachy

Šlo o drony Šáhid íránské výroby a nejspíš řízené střely s plochou dráhou letu Ch-101. Trosky sestřelených dronů poškodily několik objektů v Kyjevské oblasti. Střely mířily také na Oděsu.

V Chmelnické oblasti se podařilo Rusům zasáhnout vojenský objekt a vyřadit Ukrajincům pět letadel. O která přesně jde, není jasné.

Kyjev byl cílem silného ruského vzdušného útoku už druhou noc v řadě. V noci ze soboty na neděli Rusové vyslali k ukrajinské metropoli více než 40 dronů a raket. Všechny se podařilo sestřelit.

Pondělní záběry z kyjevského metra:

V souvislosti s tímto útokem se na sociálních sítích objevily zprávy i o slabém zemětřesení. K tomu se v neděli večer vyjádřil primátor Kličko.

Podle něj vibrace, které část obyvatel města cítila, „mohly souviset s novou silnou zbraní, která míří na frontu“. O kterou zbraň mohlo jít, není jasné. Zprávu o přírodním zemětřesení ale Kličko vyvrátil.

Podle ředitele ukrajinského geofyzikálního ústavu Oleksandra Kendzery k zemětřesení nedošlo. Lidé zřejmě cítili vibrace způsobené sérií silných explozí při sestřelování raket a dronů. Připomněl, že výbuchy nad městem jsou tak silné, že rozezní i alarmy u zaparkovaných aut.

Reklama

Doporučované