Hlavní obsah

Tři čtvrtiny ukrajinských uprchlíků a vysídlenců se chtějí vrátit domů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek z akce na odporu ukrajinských uprchlíků v Praze.

Reklama

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky provedl v téměř všech evropských zemích rozsáhlý průzkum. Odpovídalo téměř osm tisíc domácností válečných uprchlíků nebo vnitřně vysídlených osob.

Článek

Víc než 75 procent ukrajinských uprchlíků a vnitřně vysídlených osob, které musely kvůli válce na Ukrajině opustit své domovy, doufá, že se v budoucnu vrátí domů. Jen asi 15 procent z nich to ale plánuje udělat v blízké budoucnosti.

Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který v dubnu a květnu provedl UNHCR.

Jak průzkum provedený v téměř všech evropských zemích, včetně České republiky, ukázal, 14 procent uprchlíků má v plánu vrátit se na Ukrajinu v příštích třech měsících, navzdory tomu, že ruská invaze pokračuje a v zemi pokračují boje. Vrátit se brzy do svých domovů chce i 15 procent vnitřně vysídlených osob. Jde zejména o uprchlíky z Mykolajivské či Kyjevské oblasti.

Celkem 62 procent uprchlíků vyjádřilo přání vrátit se v budoucnu na Ukrajinu. Stejnou touhu má i 67 procent vnitřně vysídlených osob. Ukrajinci, kteří se ocitli v zemích sousedících s Ukrajinou, přitom doufají v návrat mnohem více než ti, kteří žijí v dalších evropských zemí (71 procent ku 57 procentům).

Z průzkumu UNHCR také vyplynulo, že 18 procent ukrajinských uprchlíků je nerozhodnutých, pokud jde o jejich budoucí návrat. Šest procent pak uvedlo, že nemá v plánu návrat nebo nevidí naději, že by se mohli vrátit do svých domovů.

Průzkumu se zúčastnilo na 4000 domácností vnitřně vysídlených osob (IDP) a 3850 domácností uprchlíků. Data sbírala společnost Ipsos SA.

Reklama

Doporučované